NYT 1 - Marts 2020

IMG_9293.jpg
 

Nyt fra Formanden

 

Frilandsmuseet er ved at varme op til en ny sæson. I løbet af sidste sæson blev der gennemført rigtig mange initiativer som inddrog gæsterne på museet i de mange forskellige aktiviteter som foregår på museet. Trods dårligt vejr med masser af regn i løbet af efteråret 2019 og de første måneder at 2020 forventer museet at starte 2020 sæsonen op med mange nye tiltag der i endnu højere grad skaber spændende oplevelser for gæsterne.

Som du kan se af dette nyhedsbrev, indkalder vi til generalforsamling i Frilandsmuseets Venner. Det foregår den 23. april kl. 19.00 i Frilandsmuseets Restaurant.

Vi gennemførte i efteråret en kampagne overfor medlemmer for at indhente mailadresser fra endnu flere af medlemmerne end vi allerede havde på dette tidspunkt. Der var rigtig mange medlemmer der reagerede på kampagnen, men vi er endnu ikke helt i mål. Så hvis du endnu ikke har fået registret din mailadresse, så benyt dig af muligheden på Vennernes hjemmeside. Et af vores mål er jo været at al den fremtidige kommunikation med medlemmerne af Vennerne sker på e-mail fordi vi på denne måde i højere grad kan sikre, at vi kan give penge til de aktiviteter der foregår på Frilandsmuseet fremfor penge til trykning og udsendelse af medlemsblade.

Som noget nyt har vi også i år lagt op til at medlemmerne kunne hente deres medlemskort for sæsonen 2020 i Frilandsmuseets administrationsbygning. Succesen har ikke være lige så stor som vi havde håbet, så vi evaluerer processen i løbet af året. Alle forandringer tager jo lidt tid at få gennemført.

Jes_Damsted_Forca.jpg

På generalforsamlingen i 2019 besluttede medlemmerne af gennemføre en kontingentforhøjelse fremfor at skulle betale delvist for et årskort til Frilandsmuseet. Kontingentforhøjelser kan risikere at få den konsekvens at nogle medlemmer vælger at afstå fra at forny deres medlemskab. Det har heldigvis ikke været tilfældet her. Frilandsmuseets Venner nyder stadig stor opbakning blandt medlemmerne. 

I de kommende år håber vi, at Vennernes tilskud til oplysningskort til forskellige laug på museet kommer til at betyde at endnu flere gæster på museet vil blive opmærksom på det store og betydningsfulde frivillige arbejde der lægges på museet af de mange laugsmedlemmer og dermed også give frivillige bidrag til laugene på de Mobile Pay numre der er anført på kortene. Vi vil fra Vennernes side fortsætte med at have fokus på hvad Vennerne kan gøre for at støtte op om det frivillige arbejde.

Med ønsket om en rigtig god og spændende 2020 sæson på museet og håbet om at vi ses til generalforsamlingen i april.

Jes Damsted
Formand

 

Indkaldelse til GENERALFORSAMLING


I henhold til vedtægterne indkaldes hermed til Generalforsamling til afholdelse:
Torsdag den 23. april 2020 kl. 19.00i Frilandsmuseet - Det gamle Danmarks Restaurant Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby

Dagsorden

  1. Valg af dirigent og referent

  2. Bestyrelses beretning

  3. Fremlæggelse af regnskab til godkendelse

  4. Fremlæggelse af budget til godkendelse og fastsættelse af kontingent for det efterfølgende år

  5. Indkomne forslag

  6. Valg til bestyrelsen (jf. vedtægtens § 7)

  7. Valg af revisor (hvert andet år)

  8. Eventuelt


Ad pkt. 1:

Bestyrelsen vil på generalforsamlingen foreslå Advokat Trine Irmang Østengaard som dirigent

Ad pkt. 3:
Regnskabet foreligger tilgængeligt her.

Ad. pkt. 4:
Forslag til budget foreligger tilgængeligt her.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent for det kommende år (2021).

Ad. pkt. 5:
Bestyrelsen gør opmærksom på, at eventuelle forslag som ønskes behandlet på generalforsamlingen skal være tilgået bestyrelsen senest 14 dage inden generalforsamlingen

Ad. pkt. 6:
På genvalg Henrik Brade Johansen, Uffe Thorlacius, Trine Irmang Østengaard og Niels Larsen

Som nyt medlem af bestyrelsen opstiller Jan Frøkiær

Hans Peter Houlberg ønsker i forlængelse af generalforsamlingen 2020 at udtræde af bestyrelsen efter at han igennem mere end 2 årtier har været aktiv i bestyrelsen. 

Lars Christian Aaskov er udtrådt af bestyrelsen i løbet af 2019 som følge travlhed med andre opgaver

Ad. pkt. 7: På generalforsamling 2019 blev Revisionsfirmaet Christensen Kjærulff valgt som revisor. Som følge af vedtægtens bestemmelser fortsætter Revisionsfirmaet Christensen Kjærulff således i 2020

 

påske på frilandsmuseet

 

Hvad laver de frivillige når museet er lukket?

 

Hvad laver de frivillige når museet er lukket 1.jpg

De hjælper f.eks. på Systuen. Vi har haft vældig travlt med at vaske, stryge, reparere, sætte størrelsesmarkering i alle dragterne, tømme ubrugte omklædningsskabe, sy nye dragter og endelig – klimaks – uddele dragterne til de frivillige. Ambitionen er at alle de frivillige skal føle sig velklædt og korrekt påklædt til den bygning de formidler i. 

Det kæmpe arbejde har kun ladet sig gøre fordi en gruppe af de frivillige har hjulpet i mange, mange timer. Vi er ikke helt i hus, men rigtig godt på vej.

Hvad laver de frivillige når museet er lukket 2.jpg
Hvad laver de frivillige når museet er lukket 4.jpg
Hvad laver de frivillige når museet er lukket 3.jpg
Hvad laver de frivillige når museet er lukket 5.jpg
 

Skal du ikke være brugsuddeler på Frilandsmuseet?


laug_wildnorthern_2019-7.jpg

Vi mangler servicemindede frivillige til at stå i Frilandsmuseets brugs fra Stadager. Fra den gamle landbrugs sælger vi blandt andet is, kager, kaffe, the, kakao, sodavand og slik. Dertil serveres – til de gæster som har lyst – en historie om butikken, beboerne i 1930’erne, andelsbevægelsen, de spændende ’nye’ varegrupper og hvad du ellers har lyst til at underholde med. Nogen gange starter vi den gamle kaffemølle, så duften af nymalet kaffe breder sig i lokalet og giver gæsterne lyst til at slå sig ned på bænken i butikslokalet. Brugsuddeleren, kommissen og det øvrige personale i brugsen er iført tøj fra tiden, f.eks. kitler/kittelkjoler og fornuftige arbejdsforklæder. Det hjælper museet naturligvis med ligesom vi også bliver meget begejstrede hvis nogle har lyst til at iføre sig mere gennemført dragt fra perioden og måske endda sætte hår og make-up som i 1930erne.

Det allervigtigste er, at du har lyst til at give gæsterne en god oplevelse som de ikke glemmer, men tvært imod giver dem lyst til at komme igen. De skal mødes med et stort smil, en serviceminded ekspedition og en historie som passer til dem.

Du skal have tid til at hjælpe minimum 10 dage i løbet af åbningssæsonen. Brugsen skal helst holde åben kl. 10-15 alle søndage mellem påske og efterårsferien samt hver dag i ferierne. Du skal holde af at møde mennesker og holde butikken proper. Der skal laves kaffe, fyldes op på kagefadet, i isfryseren og i køleskabet. Der skal tørres af, trappestenen skal fejes og der skal ryddes op når det er fyraften. Der skal også være tid til hyggesnak med gæsterne og dine kolleger.

laug_wildnorthern_2019-6.jpg

Brugsen fra Stadager ligger i museets Stationsby/Frøsnapperby. Den er oprindeligt fra 1904 men indrettet som den så ud i slutningen af 1930erne. Dog er de to værelser på første sal ført op til 1970erne. Bygningen indeholder varekælder, bestyrelseslokale, forsamlingssal og bolig med vaskehus og naturligvis butikslokalet med en masse ting (som ikke er til salg) og lækkerier så gæsterne kan få en en god pause på museet. 

Du får mulighed for at være med i en hyggelig gruppe af engagerede frivillige. Museet sørger for dragt til dig og for at du er oplært i brug af kasseapparat, dankortautomat og i bygningens historie. Du tilbydes gratis forelæsninger på museet, så du kender til museets kerneområder og du inviteres til fælles kick-off dag for alle frivillige og høstfest til august. Du får gratis adgang til museet med en ledsager og procenter i museumsbutikken. Frilandsmuseet har pt. 180 frivillige fordelt på flere tematiske laug.

Kontakt frivillige tovholdere Poul Erik Jakobsen pej@mail.tele.dk eller Lisbeth Nielsen lisbethn1949@gmail.com for flere oplysninger.

Du kan også kontakte frivilligkoordinator Anja Jørgensen anja.jorgensen@natmus.dk 

Vi glæder os til at høre fra dig.

Anja Jørgensen
Frivilligkoordinator på Frilandsmuseet

 

Ny Enhedssekretær på Frilandsmuseet


Anne B Jørgensen.jpg

Kære Frilandsmuseets Venner.

Mit navn er Anne Beenfeldt Jørgensen, og jeg startede 1. november 2019, som Enhedssekretær på Frilandsmuseet. Jeg fungere også som sekretær for Foreningen Frilandsmuseets venner.  Mange af jer har jeg allerede mødt i forbindelse med afhentning af Peter Henningsens bog ”Dengang vi var bønder” og jeres medlemskort for 2020.

Og jeg kan kun sige, tak for den gode, fine og flotte velkomst jeg har fået. Både af bestyrelsen og de af jer, jeg har mødt.

Det er stadig muligt at kontakte mig, for en tid, hvor bogen og medlemskortene kan afhentes. I kan kontakte mig på ajb@natmus.dk eller 41206401 og så kan vi finde en tid der passer ind. 

Jeg glæder mig til at møde jer i løbet af året i Frilandsmuseets smukke omgivelser. 

På gensyn
Anne Beenfeldt Jørgensen. 

 

HULEBYG på ”Heden”

hulebygger 7.jpg

HULEBYG på ”Heden” på Frilandsmuseet i Pinsen 2020: lørdag d. 31. maj og søndag d. 1. juni

hulebygger 1.jpg

Hulebyg er en udendørs fællesaktivitet for alle gæster, ikke mindst børn, som har lyst til at være med til at grave og bygge.

hulebygger 3.jpg
hulebygger 2.jpg

Det faglige grundlag for hulebyggeriet er dels at vedligeholde simple håndværksmæssige kompetencer som at grave tørv, stable og anvende tørven til at isolere en primitiv bolig, og dels at formidle en elendig type rønner, som vi ikke har bevaret i dag, men som eksisterede på den danske hede i det 19. århundrede.Den kulturhistoriske reference for aktiviteten er Palle Ove Christiansens og Ewald Tang Kristensens etnografiske optegnelser fra den jyske hedes fattigste beboere i det 19. århundrede. På heden mellem Ringkøbing, Holstebro og Herning var der udover små husmandssteder og kommunale fattiggårde, simple hytter opført af landbosamfundets ringest stillede. Disse fattige eksistenser var ikke sjældent også krøblinge, halvblinde og på andre måder udsatte, der overlevede i simple hjem af jord og tørv.Også 1800-tallets fattige hedeopdyrkere indrettede sig indledningsvist ved at grave huler ind i lyngbeklædte sandvolde, tilføje en tørvevæg med dør og vindue, og derover tagspær af skovrafter og lyng. Så boede familien sådan, indtil man ved at drive sit brug, fik råd til at opføre en rigtig grundmuret eller bindingsværks-gård. Tørv blev ligeledes brugt som fattigmands materiale til at markere ’skel’, dvs. afgrænsning af et stykke lejet jord, samt til at bygge meterhøje volde, der kunne beskytte kålhaver mod sandfygning.

Til Pinsens hulebyg på Friland skal man ikke tilmelde sig på forhånd. Man kommer bare forbi og bliver instrueret af hulebyggerne og Frilandsmuseets professionelle håndværkere, der hjælper til i dagene.De færdige huler får lov at stå en del af sommeren, afhængigt af hvor solide og ’beboelige’ de bliver. Hulerne opføres med Hulebyg.dk der har erfaring med at bygge sammen med børn, bruge børnevenlige redskaber og finde på sjove og lokale former og materialer.

hulebygger 4.jpg

St. St. Blicher har skrevet historier om ’kæltringerne’ på heden, altså vagabonder, frække og usle personer og taterkonger, såkaldte ’slyngler’, der kunne være beboerne på fattiggårde. Frilandsmuseet håber på, om nogle år at kunne opføre en decideret ’slyngelsti’ i krattet bag smedjen og Stadager Brugs. På den måde vil huler blive en fast del af Frilandsmuseets anderledes mystiske men kulturhistorisk interessante rum for børn.

Ud over aktiviteten HULEBYG byder Pinsen på Friland på:

hulebygger 6.jpg
hulebygger  5.jpg
  • Rugbrødsbagning i den udendørs ovn på Heden

  • Koner der karter og spinder ved Kølvrå

  • Fedtemadder og fattigmands-småkager fra Køkkenlavet på Fjellerup

  • Kål- og kartoffelbaserede retter til salg i Landkiosken

  • Forhindringsbanen ved Stenstrup

  • samt ponyridning og hestevognskørsel.


FOTOS:
HULEBYG.DK + ”JESPER SKRÆDDER uden for sit hus i 1895 med tørv op ad væggene for at beskytte bygningen mod vejrliget (Dansk Folkemindesamling, Det Kongelige Bibliotek)





Kilder: 
Peter Henningsen, Dengang vi var bønder, Gads forlag, 2019
Palle Ove Christiansen, På felttur i fortiden, Fund og Forskning, bd. 49, Det Kongelige Bibliotek, 2010

 

Vil du med gennem tidsmaskinen
tilbage til Stenstrup i 1820’erne?

flm_050416_198_Lise+Johannson.jpg

På grund af den store interesse der var i sidste sæson for en aften i huset fra Stenstrup, gentager vi arrangementet onsdag den 27. maj 2020:  

Frilandsmuseets Landsbylaug inviterer Frilandsmuseets Venner på besøg i huset fra Stenstrup onsdag den 27. maj til en hyggelig aften med forskellige aktiviteter. 

Stenstruphuset er indrettet, så alt det arbejde, som var en almindelig del af livet i begyndelsen af 1800- tallet, kan udføres i huset. 

Vi kan lave mad på åben ild, tage en lur i alkoven og spise eller spille kort ved langbordet. 

Vi kan holde fint selskab i i øverstestuen eller sidde med håndarbejde omkring bordet. Vi kan bruge afgrøderne fra haven, pumpe vand op med vandpumpen eller slappe af på bænken under bøgetræet. 

Vi håber på godt vejr og inviterer Jer til at komme og høre om husets historie og datidens tøj og prøve at flække brænde, karte uld, spinde på håndten og bage rugmelspandekager på ildstedet. 

Arrangementet er gratis, og der er plads til 20 deltagere. Arrangementet er både for voksne og børn (i følge med voksne.)

Dato: 27. maj 2020 
Tid: 17.00- 18.30

Mødested: Hovedindgangen Kongevejen 100 
Max:  20 deltagere 
Pris: gratis 

Tilmelding til Frilandsmuseets sekretær Anne.Beenfeldt.Jorgensen@natmus.dk. Pladser uddeles efter først til mølle princippet.

Du har fået en plads, hvis du modtager en bekræftelsesmail. 

Med venlig hilsen 
Landsbylauget på Frilandsmuseet

 

Håndværk i Folkeskolen

Foto: Brittany Overgaard

Foto: Brittany Overgaard

Nationalmuseet - Frilandsmuseet har i samarbejde med Realdania de sidste to år drevet projektet Håndværk i Folkeskolen, som er et forsøg på at styrke museernes samarbejde med folkeskoler, erhvervsuddannelser, kommuner og private aktører inden for håndværk.

Danmark skriger på flere håndværkere. Dansk byggeri må ofte sige nej til opgaver, da de ikke kan skaffe arbejdskraft nok. Formålet med udviklingsprojektet Håndværk i Folkeskolen er at få børn og unge til at interessere sig for det gode håndværk.

”Det er en politisk ambition, at hver fjerde i en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, og at vi i 2025 når op på 30 procent.  På Nationalmuseet vil vi gerne styrke glæden ved at arbejde med både hænder og hoved og på den måde understøtte samfundets behov for dygtige håndværkere”, siger Erik Als, vicedirektør på Nationalmuseet. 

Foto: Brittany Overgaard

Foto: Brittany Overgaard

Håndværk i Folkeskolen har over hele landet igangsat en række undervisningsforløb med fokus på materialer, teknikker og bygningskultur. I Holbæk har børn i 6. klasse tømret en båd af træer fra en lokal skov. Og i andre undervisningsforløb har børn blandet maling, kalket huse, bundet børster og konstrueret sæbekassebiler, blandt andet på Bornholms Museum, Hjerl Hede og Flynderupgård. 

Igennem hele efteråret 2019 har Kongevejens Skole, som er nabo til Frilandsmuseet lagt al deres undervisning i 7. klasses valgfag i Håndværk og Design på museet. Sammen med klassens lærere og håndværkere fra Frilandsmuseet har eleverne færdigbygget et legehus i museets stationsby.

Foto: Brittany Overgaard

Foto: Brittany Overgaard

Eleverne har afprøvet forskellige traditionelle håndværksmetoder, og sammen med museets murer laver de fx deres egne lersten, som skal bruges, når de laver bindingsværk på huset. Der skal arbejdes sammen, når eleverne står på stilladset og lægger tag i klink på huset, og der er masser af anvendt matematik, når eleverne opmåler og laver nye karme til gamle vinduesrammer, som de også er med til at renovere sammen med museets maler.

Eleverne fik, i løbet af det halve år de var på museet, kendskab til en lang række klassiske håndværkstermer: fals, revle, skråbånd, klink, smigvinkel og forbandt, og deres evner som håndværkere blev tydeligt forbedret efter gentagne repetitioner.

For det er ikke nemt at save lige, og man skal holde tungen lige i munden, når der skal stemmes ud til en fals i en vindueskarm, og vigtigheden af præcis opmåling bliver indlysende, når der skal laves en revledør, som i sidste ende helst skal kunne åbne og lukke. Som bekendt: ”øvelse gør mester”.

Det er Frilandsmuseets håb og ambition, at dette undervisningsforløb kan fortsætte. Hvis der kan findes en økonomisk model for samarbejdet med lokale skoler, er hensigten, at elever fremadrettet bygger nye huse til museet. Eleverne kommer enten i kortere forløb eller i længere forløb i forbindelse med valgfag. De længerevarende forløb har den fordel, at elevene får et indgående kendskab til museet, og sammen med museets håndværkere får mulighed for at bygge i stor skala. Elevene får et hus på museet, som de kan besøge sammen med deres familie, og får på den måde et stort ejerskab til museet. 

I april og maj kan man følge med, når skoler fra området bygger to nye huse til Frilandsmuseet.

Du kan hente inspirationshæftet ’Håndværk i Folkeskolen’ og se videoer fra de mange forløb på www.haandvaerkifolkeskolen.dk

Michael Gyldendal
Projektleder