NYT 3 - oktober 2021

 

NYT FRA FORMANDEN

 

Det har i sandhed været et interessant år. For andet år i træk har vi holdt generalforsamling i Vennerne på et for selskabet noget utraditionelt tidspunkt. 

Hen over sommeren har der været masser af aktivitet på museet. Det har således, udover alle de vanlige aktiviteter, hvor både medarbejdere og frivillige har gjort en stor indsats, også omfattet større aktiviteter som H.C Andersen dage, Frøsnapperfestival i Stationsbyen og Fantasydage. Nyligt er der også afholdt Oktoberfest og snart kommer Halloween og årets juleforestilling.

Af andre aktiviteter kan blandt nævnes Fællesspisning, Musik ved Møllen, Mølledag samt Havedage.

Når man ser på alle disse aktiviteter, kan man kun tage hatten af. Der er rigtig mange involveret i planlægningen og afviklingen af aktiviteterne. Det viser en stor dedikation hos både medarbejdere og frivillige, der har et stort ønske, at der skal være noget for alle der besøger museet, og at alle skal have den bedst mulige oplevelse når de kommer på museet. Som Ven af museet kan vi heldigvis være med til at støtte museets muligheder for på den ene side at være traditionel kulturbærer og – formidler med aktiviteter der giver publikum her og nu oplevelser, der åbner øjnene for museets kvaliteter. Museet bliver stadig mere levende og nærværende og dermed skabes fundamentet for nye besøgende i fremtiden. 

Fra Vennernes side håber vi I alle får et godt og trygt efterår.

Vi håber at se nogle af jer til vores julesammenkomst i december.

P.B.V

Jes Damsted
Formand

 

INDMELDELSE I FRILANDSMUSEETS VENNER

Husk, at såfremt indmeldelse sker efter 1. oktober 2021 opnås medlemskab for resten af 2021 samt for hele 2022 - d.v.s. op til 15 måneders medlemskab.



Medlemskort-2022,-til-brev.jpg
 

SORGENFRI SLOTSPARK
Sorgenfri trinbræt og den første
indgang til Frilandsmuseet

Af Niels-Kristian Petersen

Slotsparken. Det tidligere Sorgenfri Trinbræt. Fotograf P. Thomassen. 1939.

Slotsparken. Det tidligere Sorgenfri Trinbræt. Fotograf P. Thomassen. 1939.

Stationen der flyttede jernbanespor til Nordbanen og Frilandsmussets indgang fra Slorsparken i Sorgenfri.

I forbindelse med planlægningen af linieføringen ved Lyngby-Vedbæk Banen forkortet til LVB ,  foreslog overingenør Ernst, at linien sikkerede sig et areal, dels til en grusgrav og dels til anlæggelse af et eventuelt trinbrædt (i nærheden af det senere oprettede Sorgenfri (senere Slotsparken) trinbræt. Ved besigtigelsen af arealet øst for Mølleåen under Sorgenfrigård, der tilhørte gårdejer N.P.Jacobsen, bad denne så mindeligt for sine træer, som han meget nødigt så fældet før anlæggelsen af banen, da ekspropriationsforretningen blev afholdt. Hvilket blev ført til protekols. Gårdejer N.P. Jacobsen blev senere yderst tilfreds med, hvad der var ført til protekols. Ikke bare kunne han glæde over sine buske og træer i mange år, nærmest resten af livet. De måtte ikke sådan bare fældes uden banestyrelsens samtykke, hvis så måtte han beholde ved som træstammer. Endvidere fik han fri adgang og brugsret til arealet, der ikke var direkte en del  af banelegemet, samt en overgang over banen med sin egen låge til Sorgenfri Slotspark. Foruden 2.700 k. Langs Lyngby-Vedbæk Banen fandtes mange tidligere utilfredse grundejere. Endelig en glad mand.

Der ventes på toget på den Sorgenfri Trinbræt på Lyngby-Vedbæk Banen. Ukendt fotograf Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. B2798. 1935

Der ventes på toget på den Sorgenfri Trinbræt på Lyngby-Vedbæk Banen. Ukendt fotograf Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. B2798. 1935

Andre steder fortsatte udviklingen af jerbanedriften. Også ganske tæt på LVB. En påbegyndt elektricificering af Nordbanen helt til Holte sluttede i 1936, hvilket betød, at Virum Trinbrædt oprettet i 1925, allerede blev nedlagt og to helt nye stationer på banelinjen blev projekteret og var bygget i 1936. En 700 m nordfor Virum Trinbræt og en 700 m sydfor. Men DSB manglede et navn til stationen. Den i Virum gav sig selv, men hvad med den sydpå? En stor ny bydel var ved at udvikle sig, hvor under Sorgenfri hørte indtil 1966. Især bydelen Virum, der voksede op omkring Virum Torv med mange bebyggelser både øst og vest for banen, ja helt ud til Furesø, men Anden Verdenskrig kom og satte en stopper for det. Den skulle have et navn, og hvad passede bedre end Sorgenfri Station, så trinbrættet i Slotsparken på LVB måtte lade livet. Nej, ikke helt, men blot omdøbt til Slotparken Trinbræt.

Oprettelse af trinbrætter på LVB voldte sjælden de store problemer. Allerede i 1925 lykkedes det for beboerne i Sorgenfrigårds villakvarter, at får oprettet Sorgenfri Trinbræt, senere Slotsparken. I/S Sorgenfrifrigaards Udparcellering begyndte at sælge godt, men i starten var der ikke brug for et trinbræt eller et sidespor til den planlagte grusgrav og lagerplads for banen, der allerede var projekteret fra banens start. Men i 1925, sjovt nok samme år som i Virum, da Sorgenfrigårds Villakvarter med Fuglevadsvej, Borgevej mfl. Med årene var bebyggelsen vokset og et trinbræt blev anlagt, 2,3 km fra Lyngby Station.

Toget mod Kongens Lyngby passerer Sorgenfri Slotspark. Næste stop Smedbakken. En meget benyttet station, nærmest lokalstation, placeret i tæt bebyggelse. I baggrunden de første villaer på Fuglevads, Borrebakken og Caroline Matildes Vej udstykning fr…

Toget mod Kongens Lyngby passerer Sorgenfri Slotspark. Næste stop Smedbakken. En meget benyttet station, nærmest lokalstation, placeret i tæt bebyggelse. I baggrunden de første villaer på Fuglevads, Borrebakken og Caroline Matildes Vej udstykning fra Sorgenfrigård. Fotograf Stæhr. 1905.

Det går vist for hurtigt; husk lige tasken. Her på et af de fem trinbrætter, der var på LVB. Ukendt fotograf. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Lb.nr. B0000. Ca. 1930.

Det går vist for hurtigt; husk lige tasken. Her på et af de fem trinbrætter, der var på LVB. Ukendt fotograf. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Lb.nr. B0000. Ca. 1930.

Antal af brugere/pendlere var ikke særlig stort, så det blev til et beskedent venteskur. Dog blev der opsat en chokolade automat, som ingen rigtig fik glæde. Automaten var opstillet således, at den uheldigvis stod direkte i solen, så om sommeren var den ikke særlig brugbar, mens den op vinteren var lige så ubrugelig på grund af fugt. Automat frøs! Om det var grundet automaten manglende brug eller de ganske få, der benyttede trinbrættet Sorgenfri, skiftede det navn til Slotsparken. DSB overtog navnet uden større besvær og brugte navnet på den nyopførte station på S-banen, nu Sorgenfri Station i 1936. Trinbrættet benyttelse steg igennem årene optil 1948, derefter det til 99 passager om dagen og i maj 1951 var de slut. Brugerne og banens personale kæmpede videre og kun en månedstid efter blev Slotsparken Trinbræt åbnet igen. Passagerantallet faldt og faldt og d. 22. maj 1955 nedlagdes Slotsparken Trinbræt endeligt. I dag er der sikkert ingen af de mange besøgende i den smukke Slotsparken, der overhovedet tænker på, at der en gang lå en station med navnet Sorgenfri. Men LVB, Lyngby-Vedbæk Banen lever om end nu i en forkortet udgave som LNB, Lyngby-Nærum Banen, men det er en anden historie.

Indgangen fra Sorgenfri Slotspark til Frilandsmuseet

I sommeren 1901 kunne Bernhard Olsen åbne Dansk Folkemuseum/Frilandsmusseet med bygninger hentet øst for Øresund og den saksiske gård Ostenfeld. Indgangen til museet blev placeret i den nordlige ende af Sorgenfri slotshave kaldet Rosenstien for senere at flytte Kongevejen overfor det nu nedlagte Landbrugsmuseum.

Her ses Sorgenfrigårds broen over Mølleåen, der gjorde de muligt for beboerne øst for banen at benytte Sorgenfri Trinbræt/Slotsparken. LVB startede op i 1900. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Lb.nr. B3703. Fotograf A. Th. Collin. 1910.

Her ses Sorgenfrigårds broen over Mølleåen, der gjorde de muligt for beboerne øst for banen at benytte Sorgenfri Trinbræt/Slotsparken. LVB startede op i 1900. Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Lb.nr. B3703. Fotograf A. Th. Collin. 1910.

Frilandsmuseet Indgangspavillion norsk bygningssti. Midt i billedet, en meget skægget herre, nemliig Bernhard Olsen, der er let genkendelige på foto.Fotograf Peter Elfeld. Postkort. Ca. 1905.

Frilandsmuseet Indgangspavillion norsk bygningssti. Midt i billedet, en meget skægget herre, nemliig Bernhard Olsen, der er let genkendelige på foto.Fotograf Peter Elfeld. Postkort. Ca. 1905.

Den nye indgang til Frilandsmuseet fra Kongevejen 100. Opført 1936. Frilandsmuseet ændrede navn i 2018 til ”Frilandsmuseet Det gamle Danmark” Postkort. Ukendt fotograf.

Den nye indgang til Frilandsmuseet fra Kongevejen 100. Opført 1936. Frilandsmuseet ændrede navn i 2018 til ”Frilandsmuseet Det gamle Danmark” Postkort. Ukendt fotograf.

 

Dengang vi var bønder

Da der stadig er nogle eksemplarer af Museumschef Peter Henningsens bog ”Dengang vi var bønder”, tilbydes den igen, til nye medlemmer af Venneforeningen samt tidligere der endnu ikke har fået den. Så længe lager haves. 

Udlevering af bogen forudsætter gyldigt medlemskort for 2021-2022. Dit/jeres medlemskort udstedes når vi har modtaget kontingentindbetaling. Medlemskortet sendes med posten, eller udleveres sammen med bogen. 

Bogen kan ikke sendes med posten men skal hentes på museet efter aftale med enhedssekretær Anne Beenfeldt Jørgensen, på ajb@natmus.dk.

 ”Flot bog om vores nære historie giver en forklaring på det bondesind, der stadig stikker næsen frem i Danmark anno 2019 (…)underholdende, velskrevet og meget relevant for alle, der gerne vil vide mere om, hvad vi er rundet af som folk og nation – og hvem vil ikke det?” – Politiken

”… ganske enormt interessant (…) Hovedafsnittet om bøndernes liv er lige til at gå til, klart, underholdende og fyndigt, med fremragende illustrationer og oversået med slagkraftige citater fra samtiden (…) Enhver, der har lyst til at vide, hvor de fleste af os virkelig kommer fra, vil kunne glæde sig over dette værk.” – Weekendavisen

Læs mere om bogen HER

Ny+bog+på+gaden+foto.png
Peter Henningsen

Peter Henningsen

 

Det kan du glæde dig til


2021 er gået hurtigt og der er få aktiviteter tilbage på årets program. Vi ser frem imod efterårsferien og vores juelweekender, som forhåbentligt kan løbe af stablen uden aflysninger i år. 

(U)hyggelig Halloween

I efterårsferien 17.10 – 24.10

Den næste begivenhed på programmet er Halloween. Der vil som altid være mandagsåbent, så det er i denne uge muligt at besøge museet alle ugens dage.

I efterårsferien har væsner fra den nordiske folketro overtaget Frilandsmuseets landsby, og landsbybeboerne har brug for jeres hjælp til at overvinde trolde, nisser, hekse og huldre. Mød kloge koner, skræmte landsbybeboere og bekæmp troldtøjet med bue og pil.

Der vil også være sjove pauser fra det uhyggelige med trylleri, forhindringsbaner og farlige snacks, såsom giftig candy floss, mugne popcorn og meget mere.


Jul på Frilandsmuseet

04.12 -19.12. Kun lørdag og søndag.

I 2021 fik vi kun afholdt en juleweekend efter planen grundet covid-19. Derfor glæder det os, at vi endelig kan fejre julen med jer igen.

Traditionen tro vil der være masser af julehygge med juleudstillinger i udvalgte gårde og huse. Der bliver tændt op i ildsteder og komfurer, og der bliver lavet alt fra klejner til vaniljekranse og andre julegodter. Drillenissen har taget sig en god lang lur på loftet og er klar til at lave løjer på Lundagergården, så der kommer godt gang i julestemningen. I kan også glæde jer til masser af familievenlige aktiviteter, nisser og masser af julestemning.

Vi byder også på æbleskiver, glögg, risengrød og lækre flæskestegssandwich.

Den sorte død

16., 17., 22., 23., 30. og 31.10

I forbindelse med Halloween åbner vi en portal til en mørk og dyster fortid. En fortid hvor den sorte død har lagt Danmark øde og paranoiaen hersker overalt. Museets gæster kommer til at træde ind i en sygdomsramt landsby, hvor desperationen for at finde en kur hersker og der er ingen grænser for, hvad mennesker vil gøre for at overleve.

Selve oplevelsen er et samarbejde mellem Frilandsmuseet og instruktør Peter Langdal, der har skabt en oplevelse, der skal få publikums adrenalin til at pumpe.

Turen varer 45 minutter og det er en vandring i og imellem museets huse, hvor uhyggen hærger. Der er hyret professionelle skuespillere ind, så gæster kan forvente jump scares, kuldegysende lyde og nervepirrende møder med det, der gemmer sig i mørket. 

Begivenheden kræver entrébillet og tidsbestilling. Du kan bestille din billet her: https://billet.natmus.dk/rundvisninger/den-sorte-doed-frilandsmuseets-halloweentur


Mig og bedste(mor) – og så Nisse Pok

27.11-19.12. Kun lørdag og søndag.

Oplev Ole Lund Kirkegaards klassiske julefortælling Mig og Bedstefar – og så Nisse Pok (nu med bedstemor). Den oprindelige historie blev skrevet som 24 korte afsnit, som nu er blevet til 45 minutters underholdende julehygge for hele familien. For spørgsmålet er, om der findes nisser og hvad sker der, når en nisse flytter ind.

Billetten giver også adgang til museet, hvis du er her i weekenderne 27.11.-19.12. Kun lørdag og søndag.

Book billetter her:https://billet.natmus.dk/events/mig-bedstefar-og-saa-nisse-pok-frilands-teater

 

SPØGELSER, VARULVE OG TROLDPAK

Moren og datteren Rømø.jpg

Det siges at det spøger og rumsterer på Frilandsmuseets gårde, hvor væsner har været virkelige for de oprindelige beboere. Uhyggeligt var det, når mærket sænkede sig, og uhyggeligt er det, for historien og historierne sidder i os 

Forfatter Kåre Bluitgen har skrevet historierne ned i en ny bog med fantastiske illustrationer af Otto Dickmeiss. Og det er jo perfekt timing, hvis vi selv skal sige det, nu hvor Halloween er lige rundt om hjørnet

Bogen sælges allerede i Frilandsmuseets museumsbutik til en fordelagtig pris og vores årskortholdere får selvfølgelig rabat i butikken  

Læs varsomt, og sørg for at have en at holde i hånden imens 

Kan købes i museumsbutikken til en fordelagtig pris. Husk at vennerne får 10% i rabat. 


Maren Fjellerup.jpg
Skibsdrengens hævn Lønnestak.jpg
 

INVITATION TIL FRILANDSMUSEETS VENNERS JULEARRANGEMENT

Traditionen tro inviteres Frilandsmuseets Venner til morgenmøde, kaffe og julebolle 

8.png

Lørdag den 4. december 2021 kl. 10.00

i Frilandsmuseet - Det gamle Danmarks Restaurant, Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby.

Tilmelding er ikke nødvendig. Herefter er Frilandsmuseet juleåbent frem til kl. 16 med et dejligt juleprogram med aktiviteter, teater og oplevelser for hele familien.

 

Følg Frilandsmuseet på de Sociale Medier

Tinka

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyhederne tidligt. 
Det kan være nyheder som coronanedlukning, men også nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a. 
Og ikke mindst bliver der jævnligt lagt en masse fine stemningsbilleder op og der er mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: