NYT 2 - juni 2021

DSC06459.JPG
 

NYT FRA FORMANDEN

 

Tiden er kommet til et nyhedsbrev til medlemmerne af Frilandsmuseets Venner, forlængelse af at det nu endelig ser ud som om sommeren er ved bryde igennem. Det har på alle måder været et kedeligt forår. Masser af regn og blæst blandet med delvise lukninger af nogle af alle de aktiviteter vi alle jo plejer at berige hverdage og weekender med. 

Sidstnævnte gælder jo ikke mindst Frilandsmuseet. I den sammenhæng kan jeg med sikkerhed sige, at det ikke har været et ønske fra hverken museets medarbejdere eller fra Frilandsmuseets Venner, at man kun i begrænset omgang har kunne besøge museet, og når man har kunne, så har det været under iagttagelse af diverse sikkerhedsforanstaltninger. Alt dette er heldigvis ved at være en saga blot, og om mange år er det måske en af de fortællinger man vil kunne stifte nærmere bekendtskab med på museet.

De første skridt mod nye tider med færre smittede og flere vaccinerede blev fra ”Vennernes” og museets side taget i maj måned, hvor der var mulighed for at tilmelde sig rundvisning på museet. Heldigvis deltog flere, og havde en god oplevelse.

Det er tydeligt at mange medlemmer - og publikum i øvrigt - har savnet at kunne besøge museet. Heldigvis benytter mange nu muligheden for at indhente det forsømte, hvilket også medarbejderne på museet er glade for. De har også savnet alle de mange gæster.

Jes_Damsted_Forca.jpg

Vi har jo forsømt at holde generalforsamling her i foråret. Vi har endnu ikke besluttet, hvornår generalforsamlingen holdes, men forventer det bliver ultimo september/ start oktober. Vi vender tilbage efter sommerferien med det konkrete tidspunkt. Som vi tidligere har informeret om, kan I dog godt se regnskabet for 2020 på vores hjemmeside, selvom vi ikke har afholdt generalforsamlingen.

Afslutningsvis vil jeg gerne på ”Vennernes” vegne takke alle vores tålmodige medlemmer. Mange gamle medlemmer har fortsat deres medlemskab i år, og mange nye medlemmer er kommet til. Vi er på nuværende tidspunkt over 950 medlemmer, hvilket er det højeste antal i mange år. Udover alle de gode oplevelser der følger med medlemskabet, giver det jo også Vennerne mulighed for gennem vores donationer til museet at støtte museets udvikling, således vi alle fortsat kan glæde os over at komme der.

Rigtig god sommer til alle.

P.B.V

Jes Damsted
Formand

 

DÉR, HVOR VI BOR – NU, ENGANG OG I FREMTIDEN


Pige over plankeværk

Pige over plankeværk

D. 17. maj 2021 fik Frilandsmuseet den glade besked fra VELUX FONDEN, at museet bliver bevilget 5 mio. kr. til at gennemføre formidling af og forskning i, hvordan Frilandsmuseet bedst kan formidle de gamle huse på måder, som er relevante for det moderne publikum.

Projektet hedder ”DÉR, HVOR VI BOR – NU, ENGANG OG I FREMTIDEN”, og vil starte i foråret 2022 og vare til og med foråret 2024. Det er museumsinspektør, Signe Lykke Littrup, der dels selv får tid til at forske og samtidigt bliver projektleder på projektet, som i øvrigt er et samarbejde med Roskilde Universitets forskningsgruppe for Erindring og Fortidsbrug og Det Kgl. Akademis skole for arkitekturs institut for bygningskultur.

Drømmen med projektet er – gennem publikumsaktiviteter på Frilandsmuseet, - at gøre fortidens huse nemmere og sjovere for publikum at leve sig ind i og inspireres af. Gæsterne skal kunne røre, gøre og have sjove erfaringer sammen i og omkring netop husene. 

Projektet tog form under ”Bonderøvsfestivalen” i august 2020, hvor formidlingen havde fokus på bæredygtighed, gæsters mulighed for selv at udvikle kloge hænder og blive inspireret til at kunne vedligeholde og genbruge, fremfor at smide ud og købe nyt.

Tidligere arkitekt på museet, Niels Erik Jensen, forklarede, at ”husene har deres geografi i sig”, hvilket vil sige, at hver af Frilandsmuseets bondegårde er udtryk for en stedsspecifik logik og mange års beboelse, husholdning og håndværksmæssig erfaring med lokale resurser. Det er dén viden, vi gerne vil gøre tilgængelig for flere gæster, på måder som er vedkommende og imødekommer de mange børnefamiliers ønsker om sociale og kropsligt aktive besøgsformer.

Ved i somrene 2022 og 2023 at bygge store modeller af udvalgte huse, og forstærke karakteristiske former og materialer skaber vi rum, som gæster kan lege i, udforske og gå på opdagelse i. Vi laver også et værksted, hvor gæster selv kan lege med at bygge stedsspecifikke huse ’en miniature’ af materialer, der samles i museets buskadser og haver. Der bliver sommeraftener med ”specifik spisning” ligesom nu i 2021 og boder, hvor gæster kan træne ’stedspecifikt håndværk’.

Sideløbende med aktiviteterne undersøger et hold forskere, hvad de forskellige oplevelser betyder for gæsterne: Hvordan bruger gæsterne de forskellige aktiviteter, hvad snakker de om med hinanden og hvad optager dem mest?

I løbet af projektet er målet at blive klogere på, hvordan moderne publikum forstår gamle huse, hvad vi kan gøre for at skabe større interesse for og forståelse af husene, og i sidste ende, om de gamle huses stedsspecifikke kvaliteter kan inspirere moderne gæsters egne boligidealer.

I 2022 præsenteres projektet for de øvrige europæiske Frilandsmuseer, som er medlem af AEOM, Association of European Open air Museums, ligesom der løbende vil blive skrevet artikler og delt resultater fra projektet.

 

Skvatmøllen fra Småland istandsat

Af Lasse Hauberg Jessen

Så er den lille horisontalmølle fra Småland kommet til sin ret igen, og kan nu for fulde omdrejninger vises frem for vores gæster - bogstavelig talt! 

Møllen har får et nyt spåntag, samt et nyt hjul og en ny aksel, og dens malekarm og stemmeværk er blevet erstattet af helt nye, fungerende elementer. Den kan derfor nu aktiveres, så museets gæster kan se den tilrettede vandstråle drive kværnen inde i huset, og frydes ved den store mængde vand der slippes løs.

Det har været en prioritet at få restaureret lige netop skvatmøllen her, da vi gerne har villet udnytte dens centrale placering ved Landkiosken bedre, så specielt gæster ifølge med yngre børn kunne få glæde af den tæt på “pause-pladsen”. 

Navnet på mølletypen, der ikke har noget med mølleren at gøre, kommer antageligvis af at der ikke har skullet mere end en “skvæt” vand til at drive den. Møller som denne har været meget normal i vores mere bjergrige nabolande mod nord og øst, hvor de hurtigtløbende bjergstrømme har været nemme at dirigere mod vandhjulet uden den store opstemning, men herhjemme i Danmark har de (med undtagelse af Bornholm, hvor de blev kaldt “pladskemøller”) nok været stort set ukendte. 

I lang tid troede man at denne type møller, dem med et horisontalt hjul, også havde været normale herhjemme, fordi ordet “skvatmølle” optræder flere gange i kilder fra middelalderen og renæssancen - men ved nærmere efterforskning har det vist sig at mange af disse møller slet ikke var vandmøller, men små vindmøller(!) af samme type som den der står ved Læsøgården. Misforståelsen er muligvis opstået af, at det svenske ord for skvatmølle (“skvaltkarn”) specifikt henviser til de små møller med horisontalt hjul. Da man så lignende ord i danske kilder har man derfor nok antaget at betydningen var ens. 

Vi glæder os til at høre børn og barnlige sjæle pjaske med vandet ved møllen, og håber at vores gæster vil få stor nydelse ud af den.

 

Frilandsmuseet får ny familievenlig guidebog: ’Frilands Familie Guide’


Frilandsmuseet har i år fået lavet en familievenlig guidebog, som udfolder otte finurlige historier fra udvalgte gårde på museet: fiskerhuset fra Agger, vandmøllen fra Ellested, gården fra True, hedegården fra Kølvrå, gården fra Ejdersted, gården fra Dyndved, gården fra Pebringe og hjulmagerhuset fra Kalvehave. Grundlæggeren af Frilandsmuseet, Bernhard Olsen, er en gennemgående karakter i guiden, der på entusiastisk vis fortæller om museet og gårdene. Karakteren Bernhard Olsen har udvalgt otte forskellige genstande, som familierne skal ud og finde. Når de har fundet genstanden, får de en personlig fortælling fra et barn, der har boet på gården, som er indtalt lydspor. Guiden indfører derfor børn og deres voksne i livet på landet i gamle dage, hvor fakta og fiktion blandes i henholdsvis fortællinger om gårdene og de mennesker, der har boet i dem.

Ejdersted

Ejdersted

Illustration af Bernhard Olsen i guidebogen

Illustration af Bernhard Olsen i guidebogen

 

Fællesspisning på friland

fælles.png

Menuer for de fem middage er:

Fredag d. 2. juli
- Middag ved gården fra Rømø -

Forret: Grønne muslinger med syrlige æbler, røget cremefraiche, citron og karse

Hovedret: Langtidsstegt lammeskank, glaseret i egen sky med purløg, citron og Rømørejer. Kødet er anrettet på nye løg, gulerødder med top og små sommerkål grillet med rosmarin og hvidløg. Nye danske kartofler med et drys af purløg.

Fredag d. 9. juli
- Middag ved gården fra Bornholm -

Forret: Friskbagt solsikkerugbrød smurt med økologisk smør og anrettet med røget sildefilet, rødløg, æggeblomme, radise, sort peber og masser af purløg.

Hovedret: Stegt Nordsøtorsk med en kompot af nye kartofler og løvstikke smagt til med fedt fra stegte ristepølser. Fisken anrettes med en sauce lavet på dampede blåmuslinger, hvidvin og brud af ristepølser. Salat af fennikel og babyspinat med en vinaigrette af grov sennep og æbleeddike.

Fredag d. 16. juli
- 70’er middag ved Stadager Brugs -

Forret: Håndpillede søkogte rejer med pikant dressing, syltede hvide asparges, dansk tomat, sprød agurk, sprød hovedsalat, citron og dild.

Hovedret: Minifarsbrød med en kerne af tyttebær, stegt med dansk bacon, anrettet med en sauce af stegeskyen. Nye kartofler og syltede tyttebær. Ensyrlig salat af sommerkål, fennikel og purløg.

Fredag d. 23 juli
- Middag ved gården fra Dannemare -

Forret: Kraftig hønsebouillon med små brødboller. Suppen er smagt til med sommerporre, nye gulerødder og hengemt (syltede) knoldselleri.

Hovedret: Dansk kalv, langtidsbraiseret i masser af urter. Serveres med stegt sommerkål med purløg, citron og grønne æbler, en kompot af bagte knoldselleri og nye kartofler. Sprød salat af grønkål, røde æbler og syltede løg med en dressing lavet på lokal honning.

Fredag d. 30. juli
- Middag ved Tvillingegården fra Skåne -

Forret: Surströmming og kogte kartofler serveret med karse, let pisket cremefraiche og hjemmelavet knækbrød.

Hovedret: Kødboller, rørt på hakket sommerbuk og smagt til med enebær og timian. Kødbollerne er anrettet på grillet sommergrønt med vildtsauce og syltede tyttebær. Sprød salat med kål, blåbær, grønne æbler og en hjemmelavet valnøddedressing.

Hver fredag i juli vil Frilandsmuseet byde jer på en hyggelig aften med lækker mad. Middagen vil finde sted i hyggelige omgivelser ved en af museets gårde. Her vil egnens historie vil blive udfoldet i en gastronomisk oplevelse for vores gæster. Maden inkluderer en egnsbestemt appetizer samt en hovedret, som er kokkens moderne fortolkning af en traditionel egnsbestemt ret. 

Selskaberne spiser ved hver deres bord, hvor man kan nyde udsigten til gården og høre om egnen i en speedtalk om bygningen og dens historie. Efter middagen kan man nyde live musik ved gården fra Ostenfeld mellem kl. 19.45 og 21.00.

Inkluderet: Egnsbestemt appetizer og hovedret samt entre til museet. Drikkevarer kan tilkøbes.

 Vi gør opmærksom på at der er begrænsede pladser. Til hvert arrangement er der 75 billetter til salg. 

KØB DIN BILLET HER 

VIGTIGT inden du bestiller:

  • Hvis du kommer som en del af et selskab anbefaler vi at købe billetterne sammen, så I er sikre på at sidde samlet.  

  • Billetter til fællesspisning skal købes på forhånd og kan ikke købes på dagen.

  • Der kan i kommentarfeltet skrives, hvis der skal tages hensyn til allergier, ønskes vegetar menu eller andet. 

 

 På de fem fællesspisnings-fredage vil museet have ekstraordinært åbent til kl. 22.00.



Følg Frilandsmuseet på de Sociale Medier

Tinka

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyhederne tidligt. 
Det kan være nyheder som coronanedlukning, men også nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a. 
Og ikke mindst bliver der jævnligt lagt en masse fine stemningsbilleder op og der er mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: