NYT 3
November 2023

 

Nyt fra formanden


Kære Venner af Frilandsmuseet

Det første halve år med en ny formand og kasserer har været udfordrende: Der er mange registreringer mv, der skal ændres og det er en helt urimeligt tungt; men først og fremmest har vi været ramt af sygdom på museet. 

Derfor har aktivitetsniveauet desværre lavt her i efteråret for Vennerne; men det skal vi snart at få rettet op på, som du kan læse mere om i dette nyhedsbrev. Det er her en stor fordel, at vi har fået Bente og Hans Peter, der begge er aktive i Frilandsmuseets laug, med i bestyrelsen.

Museet er ved at indføre selvbetjening for årskortholdere på Nordindgangen på hverdage udenfor højsæsonen. Det sker for at spare personale og vil desværre betyde, at vi ikke kan komme ind ad Nord på disse dage på medlemskortene, men er henvist til Hovedindgangen. Vi arbejder på at finde en løsning sammen med museet.

 Til slut vil jeg sige Jes Damsted en stor tak for hans store arbejde i mange år som både formand og kasserer.

 Jeg håber at møde mange af Vennerne til julekomsammen den 2. December kl 10 på restauranten.

Henrik Brade

 

OBS vedr. medlemskort

Dit medlemskort skal fremover afhentes på museet i åbningstiden. Der skal påregnes 14 dages ekspeditionstid fra betalingen er registreret til kortet er klar til afhentning i butikken. En kvittering kan altid anvendes som medlemskort indtil det rigtige kort kan afhentes. Medlemskab betalt efter 30.november 2023, kan først afhentes i butikkens åbningstid efter uge 7 2024.

 

Indvielse af øresundsvej station
d. 5. januar kl. 13

Som medlem giver det dig/jer mulighed for dejlige oplevelser på museet og støtte forskellige opgaver og initiativer, museet arbejder med. I 2023 har vi således støttet opførelsen af Øresundsvej Station, som du inviteres til indvielse af den 5. Januar kl. 13.

 

Jul på Frilandsmuseet
02.12 - 17.12 Kun lørdag og søndag.

Jul som i de gamle dage
Tag med på en nostalgisk tidsrejse i museets mange huse og gårde og få et indblik i, hvordan julen blev fejret i de gamle dage. Kom med indenfor og se de smukke juletræer, der bugner af historisk julepynt fra museets enestående samling og nyd julemagien når træerne lyser op i vintermørket. Tag også forbi Herregården, hvor herregårdsfamilien og deres tjenestefolk er i fuld fart med forberedelserne inden gæsterne kommer til den store juletræstænding kl. 15.00. Der er selvfølgelig også aktiviteter på programmet. Du kan tage plads i det lune halm og lave julepynt af halm eller farve dit eget julelys.

Praktisk information

Fastrack gælder også for årskortholdere og medlemmer af Frilandsmuseets venner.

Det er ikke muligt at benytte fastrack ved nordindgangen.

Juleteater med Drillenissen
Museets populære teaterstykke drillenissen vender selvfølgelig også tilbage. Teaterstykket er for hele familien og det kan få selv den mest juletrætte type til at trække på smilebåndet og børn til at bryde sammen af grin. Stykket spilles hver dag kl. 11.30, 12.30 og 14.00

Smag på julen
Der er travlt på herregården, hvor duften spreder sig fra brændekomfuret, når der bliver bagt traditionelle julesmåkager. Her kan I følge med i juleforberedelserne og, hvis du er heldig, smage på julelækkerierne.

I madboderne kan sulten blive stillet med en saftig økologisk flæskestegssandwich eller risengrød. Gæster med en sød tand kan også glæde sig til småkager, honningkager, brændte mandler, kandiserede æbler, æbleskiver, gløgg og varm kakao. Bagehuset byder på kaffe, kakao, kanelsnurrer og friskbagte boller.

Oplev jul og Luciaoptog efter lukketid
Igen i år holder museet aftenjul d. 13. december. Oplev museet efter solen er gået ned, hvor de mange julelys lyser de pyntede huse op. Vær også med til at synge julen ind med museets luciakor og kom med på omvisning i de gamle huse oplyst af stearinlysets skær.

 

Aftenjul og Lucia
13. december kl. 14.00 - 19.00

Åbningstid kl. 14-19
Rundvisninger
- kl. 14:30
- kl. 15:00
- kl. 15:30
- kl. 16:30
- kl. 18:00

Juletræstænding kl. 16.30
Lucia-optog kl. 17.30
Boder lukker kl. 18.45

Aftenjul er en helt unik mulighed for at opleve julemagien på museet udenfor lukketid. Gå på opdagelse i julepyntede huse, vær med til Lucia-optog og fællessang ved museets svenske gårde eller tag med på en helt særlig julevandring, hvor museets værter fører dig igennem julens historie i lanternernes funklende lys.

Der vil også være mulighed for at få varmen med lune æbleskiver og en kop gløgg eller varm kakao. Butikken vil være åben til dem, der vil købe julegaver.

Årskortholdere, medlemmer af Frilandsmuseets venner og børn u. 18 år har gratis adgang til aftenjul.

Brug indgangen på Kongevejen 100. Nordindgangen vil være lukket.
Der vil kun være adgang til udvalgte huse og gårde.

 

landsbylauget

Landsbylauget holder til i huset fra Stenstrup. Det er nummer 65 på kortet og ligger lige ved siden af Peter Grams Bagehus.
Huset fra Stenstrup adskiller sig fra museets andre huse, fordi det er indrettet til formidling. Det betyder, at møbler og husgeråd må bruges, og at gæsterne må prøve at ligge i alkoven, pumpe vand ved vandpumpen og røre ved de forskellige genstande.

Vi har mange forskellige aktiviteter på programmet, for vi viser dagligdagen på landet i første halvdel af 1800- tallet.

Når vi skal bage i den store ovn i bryggerset, skal der først hugges rigtig meget brænde. Det er mændenes arbejde, for vi skelner mellem mændenes og kvindernes arbejde, ligesom man gjorde i 1800- tallet.

Fordi der skal så meget brænde til, og fordi det tog flere dage at forberede og at bage, bagte man kun ca. en gang om måneden i vintertiden og lidt oftere om sommeren. Til gengæld udnyttede man varmen og bagte en stor portion af gangen. Nogle steder bagte man af 200 pund rugmel på en gang.

De brød, vi bager, skal jo ikke holde en måned, men deles ud som smagsprøver med hjemmekærnet smør til gæsterne kort tid efter, at det er kommet ud af ovnen, så vi laver en meget mindre portion.

Nu skal der fyres op i ovnen i flere timer, og mens ovnens sten bliver varme, skal der laves dej i det store dejtrug, og der skal bruges armkræfter på at ælte. Vi bruger rugmel, som Møllerlauget har malet på museets vandmølle fra Ellested.

Når ovnens sten er gennemvarme, rages gløder og aske ud, og nu kan brødene sættes ind i bunden af ovnen ved hjælp af den lange skydsel.

Bagetiden afhænger af, hvor store brødene er, men vi laver mange små brød, så efter ca. 1 time, kan vi tage dem ud.

Når vi ikke bager, har vi mange andre aktiviteter. Vi karter og spinder ulden fra museets får, laver mad på ildstedet, luger i haven, snitter i træ, reparerer ting, syr dragter, strikker sjaler og meget mere. Der er ikke 2 dage, som er ens.

Kom forbi os i Stenstruphuset og vær med til at hugge brænde, karte og spinde eller smage en fedtemad med purløg fra haven, så fortæller vi gerne meget mere om dagliglivet i første halvdel af 1800- tallet.

Gerda Børrild
Tovholder for kvindernes arbejde i Landsbylauget

 

INVITATION TIL
SELSKABET FRILANDSMUSEETS
VENNERS JULEARRANGEMENT

Traditionen tro inviteres Frilandsmuseets Venner til morgenmøde, kaffe og kage
lørdag den 2. december 2023 kl. 10.00
i Frilandsmuseet - Det gamle Danmarks Restaurant, Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby.

Tilmelding er ikke nødvendig.
Herefter er Frilandsmuseet juleåbent frem til kl. 16.

 

Vi søger nyt bestyrelsesmedlem

Venneforeningens bestyrelse har løbende brug for nye medlemmer, der har lyst til at bidrage i foreningen. Vi hører derfor meget gerne fra medlemmer, der vil træde ind i bestyrelsen. I øjeblikket er vi i særligt interesserede i at supplere bestyrelsen med et medlem, der vil hjælpe med at koordinere udgivelsen af foreningens nyhedsbrev og holde øje med, at hjemmesiden løbende er opdateret. Vi har en aflønnet webmaster til at opdatere hjemmesiden og udsende nyhedsbrevet, så opgaven består i at være det koordinerende led mellem webmasteren, museet og foreningen. Vi afholder 4-5 møder om året, som typisk ligger sidst på eftermiddagen. Skriv til info@frilandsmuseetsvenner.dk hvis det har interesse.

 

”Fruen er på Skodsborg” 
– foredrag om Badesanatoriet Skodsborg
torsdag den 14. marts 2024

”Fruen er på Skodsborg” lyder det ofte fra køkkenpersonalet på herregården Fjellerup, når man spørger efter husets frue. Nielsine Justesen, som var frue på Fjellerup i begyndelsen af 1900-tallet, var nervesvækket og opholdt sig i hvert fald én – måske flere gange på Badesanatoriet Skodsborg, hvor hun blev behandlet for depression. Badesanatorium Skodsborg var på det tidspunkt centrum for en ny sundhedsbevægelse, som med inspiration fra syvendedagsadventisterne udfordrede den etablerede lægevidenskab med budskaber om, at kroppen kunne holdes naturligt sund, hvis man holdt sig til vegetarisk mad, rent vand, motion og frisk luft. 

Torsdag den 14. marts 2024 kl. 17:00-18:30 kan du høre Anders Bank Lodahl, museumsinspektør på Mothsgården i Rudersdal fortælle om Badesanatoriet Skodsborg og den nye sundhedsbevægelse. Anders Bank Lodahl har skrevet ph.d. om emnet.
Oplægget foregår i Bernhard Olsen Teatret på Frilandsmuseet, og der vil være indgang fra Højskolevej. 

Tilmeld dig i kalenderen her: Kalender — Frilandsmuseets Venner

 

Danmark som søfartsnation 
– foredrag torsdag den 2. maj kl. 17:00 - 18:30

Flere af Frilandsmuseets huse har været beboet af søfolk, der blandt andet har ernæret sig ved fiskeri, hvalfangst og handel. Torsdag den 2. maj 2024 kl. 17:00-18:30 sætter vi fokus på Danmarks maritime historie med oplæg af Benjamin Asmussen, der er aktuel med bogen Kina til Fanø og Anders Ravn Sørensen, der er medforfatter til bogen Søfartshistorier. Foredraget handler om den lokale søfart i Fanø og i mindre danske søfartscentre historisk har spillet sammen med nationale fortællinger om Danmarks som landbrugs- og søfartsnation. 

Benjamin Asmussen er historiker og museumsinspektør på M/S Museet for Søfart og ekstern lektor på Saxo-instituttet på Københavns Universitet. Anders Ravn Sørensen er lektor ph.d. ved CBS. 

Tilmeld dig i kalenderen her: Kalender — Frilandsmuseets Venner

 

INSPIRATION TIL VINTERTURE

Husk, at du som medlem af Frilandsmuseets Venner ikke alene har gratis adgang til Frilandsmuseet, men at du også har adgang til rabatter og til gratis entre til følgende museer i de nordiske lande:

Se, hvad der i øvrigt sker af spændende aktiviteter på museet. Klik nedenfor.

 

FØLG FRILANDSMUSEET PÅ DE SOCIALE MEDIER

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a. tidligt, og der bliver jævnligt lagt fine stemningsbilleder op.
Desuden er der mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: