NYT 2 - juni 2022

Foto: Anna-Dea Fredensborg

 

NYT FRA FORMANDEN

Vi har overskredet den 1. juni, og vi kan derfor officielt deklarere, at sommeren er startet. Heldigvis ser det også ud til, vejret følger med. Trods jævnlige byger, skal solen ikke være fremme særlig lang tid, før vi mærker varmen. Dejligt!

Jeg skal kort berøre Venneselskabets generalforsamling. På generalforsamlingen kunne vi meddele, at Frilandsmuseets mangeårige leder Peter Henningsen var stoppet som leder af Frilandsmuseet. Da jo ikke alle medlemmer deltager på generalforsamlingen, skal jeg også i denne lille klumme lade en tak lyde til Peter Henningsen for samarbejdet gennem mange år. Peter har tillige været en højt skattet deltager på vores medlemsmøder samt ved de foredrag, som medlemmer sammen med de frivillige har haft mulighed for at deltage i. Vi ønsker derfor Peter alt muligt held og lykke på hans videre færd.

Henriette Poulsen er tiltrådt som ny daglig leder af Frilandsmuseet, og på generalforsamlingen havde vi mulighed for at møde Henriette, som fortalte om sin baggrund. Vi glæder os til at samarbejde med Henriette fremover.

Som altid er sommeren en dejlig tid på Frilandsmuseet. Der sker utrolig mange ting. Sankt Hans skal fejres ved at sætte blomster på dyrene, og ikke ved at brænde et stort bål af. Det sker den 23.6.

I år er der også etableret et bæredygtigt byggeværksted for hele familien. Få familien op af sofaen, og kom og vær med. Jeg tror, det er både sjovt og interessant, fordi der er flere håndværkere og byggeværter, der deltager i aktiviteten.

Og så er der selvfølgelig Frøsnapperfestivalen, som må siges at have udviklet sig til en tilbagevendende succes på Frilandsmuseet. Det er stedet, hvor alle kan få en god oplevelse. De voksne kan huske tilbage på gode gamle dage, mens børn og børnebørn får unikke oplevelser.

Alle medlemmer, frivillige og medarbejdere på Frilandsmuseet ønskes en rigtig god sommer.

Vel mødt på museet.

P.B.V

Jes Damsted
Formand

 

Hilsen fra den nye museumschef

Kære Frilandsmuseets venner, jeg havde fornøjelsen at møde flere af jer på generalforsamlingen og nu hvor Nationalmuseets nye organisering er faldet på plads kan jeg dele, at jeg er den nye museumschef her på Frilandsmuseet.

Lidt om mig: inden jeg for et år siden startede som Vicedirektør på Nationalmuseet har jeg en fortid fra Zoologisk Have i København, hvor jeg var en del af den positive udvikling Haven gennemgik ift gæsteoplevelsen, markedsføring af formidling og publikumstilbud, årskort fokus, mad & drikke udbud og opdatering af bygningsmassen. Noget af den erfaring tager jeg selvfølgelig med mig til Frilandsmuseet.

Jeg ser et stort potentiale for, at mange flere gæster kan få glæde af de mange fantastiske oplevelser Frilandsmuseet giver; der er heldigvis masser af areal og plads til at vi vækster og udvikler os som museum – og den ambition kan jeg mærke at jeg deler med resten af museet. Sammen med øvrig ledelse og medarbejdere på Frilandsmuseet er vi ved at gøre klar til højsæson.
Jeg glæder mig utroligt meget til for alvor at opleve liv og glade gæster på museet. Der er lagt virkeligt gode planer for sommeren, lige fra egns-specifik fællesspisning til bæredygtigt byggeværksted for hele familien og Frøsnapper festival. Jeg sætter utroligt stor pris på den lokale opbakning som jeg ser Frilandsmuseets venner som et bevis på.

Jeg håber at mange af jer vil nyde dage med sommer på Frilandsmuseet og invitere venner og familie med til at nyde godt af de mange tilbud – vel mødt!

Henriette Povlsen
Museumschef

 

Fællesspisning
24.06 - 30.07. Fredag og lørdag

Tag med på en kulinarisk rejse, når Frilandsmuseet byder på en hyggelig langbordsmiddag i enestående omgivelser. Hver uge kan du smage på en historisk menu, der er en moderne fortolkning af historiske egnsretter. Maden bliver serveret ved smukt opdækkede langborde med lidt historie og en underholdende quiz om en bygning og den egn, den stammer fra. Bartenderen byder også på kølige øl, lækre vine og hjemmelavet saftevand, der er special lavet til egnstemaet. Hver uge skifter temaet, så der er mulighed for at tage med på en rejse rundt i det gamle Danmark fra den jyske hede til Slesvig, Bornholm og Fanø.

Inkluderet: Egnsbestemt appetizer og hovedret samt entre til museet på den pågældende dag. Drikkevarer kan tilkøbes.

Baren åbner klokken 17.00, så alle deltagere er allerede velkomne fra dette tidspunkt til at finde jeres plads, købe en fadøl, et glas vin eller en sodavand. Jeres appetizer vil blive serveret kl. 18.00, så kom endelig i god tid.

OBS! Fællespisning afholdes i et smuk håndsyet telt, så der er skygge fra skarp sol og regnen, men vi krydser fingre for at vejret bliver fantastisk. Lige meget hvad, så vil stemningen altid være i top og arrangementet aflyses ikke grundet regnvejr.

Vær venligst opmærksom på følgende inden du bestiller:

Læs menuen for de pågældende fredage i beskrivelsen forneden.
Billetter til fællesspisning skal købes på forhånd og kan ikke købes på dagen. Billetsalget lukker mandagen inden kl. 24.00.


STEDSSPECIFIKKE MENUER

EJDERSTED

Fredag den 24. + lørdag den 25. juni

Appetizer Reje sat i skaldyrsgelé med sprød kiks og østersmayonnaise. Håndpillet reje sat i gelé af skaldyr herpå mayonnaise lavet på friske østers og sprød kiks

Hovedret Frikassé med ”Lynglam”, rødder og sommerskud. Cremet lys sauce mættet med plukket kyllingekød, variationer af sæsonens og torvets udbud af rødder toppet med diverse sommerskud og citronskal. Til retten serveres en sommersalat af kål, sprøde salater, danske ærter og syltede løg

Tilkøb
Saft: 
Hybensaft med citrus
Dessert: Råsyltede danske bær med hvid chokolade og sorbet

 

LÆSØ

Fredag den 1. + lørdag 2. juli

Appetizer Kropping og grønkål. Den klassiske byggrynsbolle i en lun suppe lavet på frisk grønkål, bouillon og suppevisk

Hovedret Dagens fangst marineret i sydesalt og honning med sommerkål, tomat og jomfruhummerbisque. Dagens fangst glaseret i sydesalt og lokal honning serveret med stegt spidskål og søde bagte tomater sammen med bisque lavet på jomfruhummerskaller. Til retten serveres en salat af grønne blade, ristede kerner, baby spinat og vinaigrette af æbleeddike.

Tilkøb
Saft: Blåbær iste
Dessert: Råsyltede danske bær med hvid chokolade og sorbet

 

KØLVRÅ

Fredag den 8. + lørdag den 9. juli

Appetizer Sprød kartoffel med ramsløgscreme hertil kartoffelsnaps med dildskud.

Hovedret Nye kartofler med røget flæsk, radiser og urter. Lun salat af nye knuste kartofler herpå serveres stegt røget flæsk, radiser og sommer urter Til retten serveres en salat af danske tomater, persille og rødløg

Tilkøb
Saft: Solbærsaft med enebær
Dessert: Råsyltede danske bær med hvid chokolade og sorbet

 

OSTENFELD

Fredag den 15. + lørdag den 16. juli

Appetizer Hvide asparges med sprødt og røg. Hvide asparges som creme tilsmagt med røg, herpå rogn og urter

Hovedret Grillet gris med grønne bønner, pære og nye kartofler. Grillet gris på stegte grønne bønner med pære og baby spinat, samt nye kartofler med persille Til retten serveres salat af kål, granatæble og olie/eddikedressing

Tilkøb
Saft: Æblemost med hyldeblomst
Dessert: Rabarber med mynte og sorbet

 

FANØ

Fredag den 22. + lørdag den 23. juli

Appetizer
Bakskuld. Saltet, tørret og røget ising serveret med luftig remoulade og friskbagt rugbrød

Hovedret
Sakkuk med okse. ”Sakkuk anno 2022” melbudding med langtidsstegt okse nye kartofler samt sauce på røget marv

Tilkøb
Saft: Hindbær og tranebær
Dessert: Rabarber med mynte og sorbet

 

BORNHOLM

Fredag den 29. + lørdag den 30. juli

Appetizer Sol over Gudhjem og honningsyp. Friskbagt solsikkerugbrød smurt med økologisk smør og anrettet med røget sildefilet, rødløg, æggeblomme og radise – et strejf af friskkværnet sort peber og masser af purløg. Til retten serveres den bornholmske drik “honningsyp”, som er lavet på snaps og honning

Hovedret Torsk med ristepølse, løvstikke, fennikel og blåmuslinger. Nordsø torsk med en kompot af nye kartofler og løvstikke smagt til med fedt fra stegte ristepølser hertil en sauce lavet på dampede blåmuslinger, hvidvin og brud af ristepølser. Til retten serveres salat af fennikel og babyspinat med en vinaigrette af grov sennep og hyldeblomsteddike

Tilkøb
Saft: Rabarber med skovjordbær
Dessert: Rabarber med mynte og sorbet

 

FRØSNAPPERFESTIVAL
 
11.07 - 1.08

Orla Frøsnapper, Lille Virgil, Gummi-Tarzan, Topper, Otto og alle de andre rødder fra Ole Lund Kirkegaards klassiske børnebøger vender stærkt tilbage, når de indtager Frilandsmuseets stationsby i sommerferien – og du kan være med.

Til Frøsnapperfestival træder du ind i et finurligt 70'er univers, hvor du kan møde karaktererne og se deres sjove historier udfolde sig som familievenlige teaterstykker imellem huse, haver og på gamle sporvogne i stationsbyen. Her bliver der farvet batik, bygget med byggebrædder, leget dåseskjul og malet frække ord på plankeværket i bedste Ole Lund Kirkegaard-stil.

Som noget helt særligt vil der være mandagsåbent alle dage i juli, så du kan besøge Frilandsmuseet alle ugens dage.

Læs evt. mere her:

https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet/det-sker/froesnapperfestival/

 

BYG
25.06- 07.08

BYG er et bæredygtigt byggeværksted for hele familien, hvor gæster kan udforske håndværk i børnehøjde sammen med museets håndværkere og byggeværter. Her kan der bygges, males, hamres, tækkes og leges med alle de fantastiske materialer, der har været med til at skabe mange af Frilandsmuseets huse og gårde.Fordi BYG handler om at få fingrerne i leret og hånden på hammeren, så vi kan dykke ned i fortiden og finde ud af hvordan, den kan bruges nu og i fremtiden.

Der skal også bages brød efter gamle opskrifter, plantefarves uld til filtbolde og bygges med byggebrædder ved museets svenske gårde.

Hver dag er der familievenligt teater med de tre små grise og deres huse af strå, pinde og mursten, som ulven vil blæse omkuld – kom og se om de også klarer ærterne i denne omgang.

Tak til Fogs Fond og VELUX-FONDEN
BYG
 er muliggjort ved støtte fra Fogs Fond
Forskningsprojektet Dér hvor vi bor, nu, engang og i fremtiden er muliggjort ved en bevilling fra VELUX-FONDEN

 

Sankt Hans blomster
23.06 Kl. 12.30 - 14.30

På Frilandsmuseet må man ikke brænde et stort Sankt Hans bål af, da det kan være farligt for vores enestående byninger, men det stopper os ikke fra at fejre midsommer og Sankt Hans – vi gør det bare på en anderledes måde.

I gamle dage var der nemlig egne i Danmark hvor der var tradition for at pynte køerne med blomster og blomsterkranse. Den tradition fejrer vi med at lave kranse til museets dyr sammen med jer den 23. juni. Herefter går vi ud i samlet flok og placerer dem på dyrene.

Traditionen
De ældste beskrivelse af skikken er fra 1737 og omtaler, at man "i Viborg i Jylland" sørgede for, at køerne fik kranse af perikum til Sankt Hans aften. På den måde kunne man beskytte sig imod, at hekse skulle stjæle mælken fra køernes yvere.

I senere tid kunne køerne have en slags "seletøj", som var lavet af bøgeløv og bonderoser, samt guirlande ned ad ryggen. Kransen, som koen havde haft på, blev gemt. Den kunne man fx lægge på staldens tag, for at sikre sig imod, at hekse skulle komme og ride på kvæget, skabe sygdom eller lignende. 

Hvem var Skt. Hans og hvorfor fejrer vi Skt. Hans?

Sankt Hans er det danske navn for Johannes Døberen, som døbte Jesus i Jordanfloden. Den 24. juni er Johannes Døberens helgendag, og aftenen før fejres Skt. Hans aften, som er en fest for midsommeren.

Hvis du vil vide mere om Skt. Hans, herunder hvorfor vi placerer en heks på toppen af Skt. Hans bålet, så se mere på: https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/sankt-hans/

 

De Røde Portes Venner

Foreningen ”De Røde Portes Venner” blev dannet i 2016 fordi Skovstyrelsen besluttede at fjerne portene omkring Jægersborg Hegn. Et stort antal personer bakkede op om foreningen og tømrermester Henrik Ehrenreich påtog sig at stå i spidsen for at reparere eller genetablere porte og låger der er knyttet til Jægersborg Hegn, der i 2015 er optaget på UNESCOs liste over Verdensnaturarv.

Rundforbi Port blev fornyet i 2021 og den gamle ports stolper er grundigt renoveret og nye låger er ved at blive fremstillet. I løbet af juli i år opsættes den nyrenoverede port ved Frilandsmuseets indgang fra I.C.Modewegsvej og foreningen har planlagt en stor indvielsesfestlighed d. 28. august kl. 11.00. 

Mikkel Ravn Sørensen
Formand

Den gamle port tages ned

Stolperne er ret medtagne

Renoveringen er i gang

 

Håndværk og design på Frilandsmuseet

Karter

I skoleåret 2021-22 har Frilandsmuseet haft besøg af 3 5. klasser fra Lundtofte Skole i forbindelse med faget Håndværk og Design. De er blevet modtaget af Ninna Kofod og Helge Frisenette, som sammen med museets håndværkere og gode frivillige kræfter har ladet eleverne prøve kræfter med nogle af de gamle håndværk, som man kan møde på Frilandsmuseet. 

Håndværk og Design er et fag i folkeskolen, som efterhånden har nogle år på bagen. Det repræsenterer de ”gamle” fag håndarbejde og sløjd, men i en lidt anden form. Det handler om at give eleverne viden om håndværk gennem praktisk arbejde i værksteder – med andre ord skal de selv prøve kræfter med materialer som tekstil, træ og metal. Netop dette er et felt, som man har arbejdet med i mange år på Frilandsmuseet, både i undervisningen og i projektet Håndværk i Folkeskolen. Da man fra Lyngby Kommune henvendte sig med en forespørgsel om at gøre Frilandsmuseet til undervisningssted for 5. klasse i faget Håndværk og Design, blev det positivt modtaget fra museets side, også fordi projektet gav mulighed for at opsamle erfaring i forskellige sammenhæng. 

Gerda karter og spinder

Jens laver træarbejde

Det sidste år har eleverne derfor prøvet kræfter med mange forskellige opgaver. Sammen med museets håndværkere har de muret og savet. Sammen med de uundværlige frivillige fra både Smedelaug, Knivlaug, Håndarbejdslaug og Landsbylaug har de smedet bæltekroge, lavet knive, fået styr på væven, selv prøvet simple væveteknikker og meget andet. Det har været spændende at følge eleverne, når de fik opgaver, som var ud over det sædvanlige, og spændende at se, hvor dygtige formidlere vi har på muyseet. De følgende billeder viser lidt af dette, når eleverne selv prøver kræfter med de praktiske opgaver. 

Hvis man vil læse mere om projektet og se eleverne i aktion, kan man læse den blog, som blev skrevet i fagbladet Folkeskolen – link følger her:

https://blog.folkeskolen.dk/h%C3%A5ndv%C3%A6rk-og-design-p%C3%A5-frilandsmuseet

Smør

Jernet glødes

Bæltet skæres til

Krogen formes

Bæltet mærkes

Krogen hærdes

 

Havedage på Frilandsmuseet

Foto: Anna-Dea Fredensborg

I weekenden den 24. og 25. september går det løs igen. Vi afholder havedage på herregården. Vi ønsker at give så mange som muligt lyst til at gå i gang med at dyrke frugt, grønt og blomster hjemme. Lige meget om du har en stor have eller en altankasse, så kan du finde inspiration og få gode råd. Aktiviteter og salgsboder er alle med inspiration i Frilandsmuseets haver og det levede liv i bygningerne.

Foto: Anna-Dea Fredensborg

Mange af museets frivillige laug, er i fuld gang i haverne, på gårdspladsen og i køkkenerne. Havelauget har aktiviteter i køkkenhaven, afholder omvisninger i forvalterhaven, inviterer til smagsprøver på forskellige rodfrugter og sælger spændende frø fra egen høst. Køkkenlauget tilbereder afgrøderne på brændekomfuret og i år har de særlig fokus på rabarber. Landsbylauget hjælper museumsgæsterne med at lave æblemost på kopien af den gamle mostperse, flette bastarmbånd, lave sennep og demonstrere plantefarvning. Håndarbejdslauget er i sving med stivning af de fine hvide tekstiler med kartoffelmel. Biavlerlauget fremviser bistaderne og sælger honning af egen avl.

Foto: Anna-Dea Fredensborg

Vi har også inviteret gode eksterne samarbejdspartnere. Blomstergården i Viborg kommer med spændende og sunde frugttræer og bærbuske og tilbyder smagsprøver på bær og frugt inden køb af træ eller busk. Hillerød staudegartneri sælger spændende stauder med inspiration fra de gamle bondehaver. Foreningen frøsamlerne sælger frø til både pryd- og køkkenhave. Fra Københavns Universitet hjælper eksperter med hvad vi kan gøre ved skadedyr og sygdomme i haverne. 

Når sulten melder sig, kan du købe dejlig most, forskellige sandwich og naturligvis kaffe og kage.

Med andre ord inviterer vi igen til en weekend hvor der er noget for en hver smag og til alle aldre og hjælp lige meget hvor meget haveerfaring du har. Og ikke mindst mulighed for at købe spændende ting med hjem til egen have eller altankasse.

Alle aktiviteter foregår i og omkring herregården i den nordlige del af museet kl. 10-15.30. Dagsprogram vil ligge fremme i billetsalgene.

Rigtig god fornøjelse.
Signe Dinsen, landskabsarkitekt
Anja Jørgensen, frivilligkoordinator

 

Inspiration til din sommerferie

Husk, at du som medlem af Frilandsmuseets Venner ikke alene har gratis adgang til Frilandsmuseet, men at du også har adgang til rabatter og til gratis entre til følgende museer i de nordiske lande:

 

Følg Frilandsmuseet på de Sociale Medier


Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyhederne tidligt.
Det kan være nyheder som coronanedlukning, men også nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a.
Og ikke mindst bliver der jævnligt lagt en masse fine stemningsbilleder op og der er mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: