NYT 1 - Marts 2021

Sne på friland.jpg
 

Opråb fra Frilandsmuseet

 

Corona-nedlukningerne i 2020 ser desværre ud til at have fået den uheldige konsekvens, at mange af medlemmerne i Frilandsmuseets Venner ikke fornyer deres medlemskab i 2021. I hvert fald mangler vi i skrivende stund mange af vores sædvanlige fornyelser.

Det er vi meget kede af, for medlemsbidragene fra vennerne betyder overordentlig meget for museet. Særligt i en tid, hvor der hele tiden vanker nedskæringer og udgiftsstop pga. nedlukningerne. 

Peter Henningsen 2.jpg

Jeg vil derfor gerne appellere til, at man fornyer sit medlemskab og støtter os i denne svære tid. Medlemsbidragene gør nemlig en stor forskel. Støtten fra vennerne i 2019 og 2020 betyder f.eks., at vi i år har råd til at lægge tag på, og sætte vinduer og døre i, Øresundsvej station. Det ville vi ikke have haft råd til uden jeres økonomiske støtte.

Med jeres økonomiske bidrag vil vi i de næste par år også kunne få råd til at gøre området foran stationen i stand, anlægge en forplads og pudse stationsbygningen op, komme videre med den indvendige indretning osv. 

Så derfor: Tøv ikke med at forny jeres medlemskab og værdifulde støtte til Frilandsmuseet. Vi sætter virkelig pris på den og den gør en forskel.

Med venlig hilsen
Peter Henningsen
Museumschef


 

UDSKYDELSE AF GENERALFORSAMLING

Generalforsamlingen for SELSKABET FRILANDSMUSEETS VENNER er på grund af Corona udskudt på ubestemt tid.

Vi håber på, at det snart bliver muligt og forsvarligt at mødes, så vi kan få gennemført den årlige generalforsamling.

 

LiDt lokalhistorie om Fuglevad og møllerne

Af Niels-Kristian Petersen

FUGLEVAD

Fotograf: Koloreret postkort. Ca. 1905. Privat samling.

Fotograf: Koloreret postkort. Ca. 1905. Privat samling.

Til højre: Fuglevad ved Lyngby. Fra venstre på kortet ses Fuglevad vindmølle, Gudmanns villa med vognport, Lyngby Landbrugsskole, Grundtvigs Højskole, Lyngby vandmølle. Postkort. Ukendt udgiver. Ukendt.

Nedenfor ses Den Gudmannske Villa/Villa Folevad samt Møllehus vej 10 A & B.

Foto: Umelik. 23.9.2020

Foto: Umelik. 23.9.2020

Fuglevad vindmølle. Tegning Knud Mühlhausen. Ca. 1960

Fuglevad vindmølle. Tegning Knud Mühlhausen. Ca. 1960

Frilandsmuseet.

Bernhard Olsen (1836-1922) var medstifter af Dansk Folkemuseum 1 1885 inspireret af Nordiska Museets panoramaer af svensk bondekultur på Verdensudstillingen i Paris 1878. Året efter blev det muligt at udstille "gammeldanske genstande fra de sidste tre århundrede" ved Kunst- og Industriudstillingen. 1 1884 fik udstillingen plads i Panoptikonbygningen. Fra 1885 med navnet Dansk Folkemuseum med Bernhard Olsen som leder. Fra 1897 i Kongens Have, men pladsen blev hurtigt for lille. Bernhard Olsen købte et større stykke jord i samarbejde med Lyngby Landbrugsskole, hvor netop Fuglevad Mølle lå. Bygningerne blev flyttet fra Kongens Have og genopført. Indgangen blev placeret i Sorgenfri Slotshave. Frilandsmuset åbnede i 1901.

Frilandsmuseet er et af de mest besøgte museer i Danmark. Igennem årene er der opført adskillige bygninger, der repræsenterer de forskellige byggeskikke rundt omkring i Danmark. Andelsbevægelsen har også fået sin egen plads på museet.

Lyngby Museumsbygningen. Postkort. Ukendtfotograf. Stenders Forlag. Eneberettiget 4759. Ca. 1905. Ostenfeldgården erhvervet i 1901 er gennemopført ved Fuglevad vindmølle som museetfik foræret af fabrikant Binder. Den nye unge pige Thekla Behrens i h…

Lyngby Museumsbygningen. Postkort. Ukendtfotograf. Stenders Forlag. Eneberettiget 4759. Ca. 1905. Ostenfeldgården erhvervet i 1901 er gennemopført ved Fuglevad vindmølle som museetfik foræret af fabrikant Binder. Den nye unge pige Thekla Behrens i huset hos Hr. Nathansohn skriver sin nye adresse på en lidt sjov misforstået måde. Fortunvej No 6, Villa "Endelige Rose", Lyngby. I dag "Endearly Rose", Høstvej 6, 2800 Kongens Lyngby.

Fuglevad vandmølle. Tegning Knud Mühlhausen. Ca. 1960

Fuglevad vandmølle. Tegning Knud Mühlhausen. Ca. 1960

Fuglevad vandmølle. Foto. Niels-Kristian Petersen 23.9.2020.

Fuglevad vandmølle. Foto. Niels-Kristian Petersen 23.9.2020.

Så tilbage i Fuglevad er den mølle, vi kender i dag fra 1874, L. Gudmanns villa/ Villa Folevad og arbejderboligerne Møllehusvej IOA & B bygget i slutningen af 1800-tallet oprindeligt med købmand i gavlenden mod vest. Lyngby Kommune købte i 1930 L. Gudmanns villa og indrettede det som børnehjem , nu privat beboelse. En købmands butik, hvor nu hus numrene 10 A og B er en rest af den gamle Møllevej. Tidligere havde Lykkes Gave udkørsel til Møllevej . På Frilandsmuseet er et stykke af Møllevej bevaret med navnet Museumsvej.

1 1917 var det slut og en nedrivning var på vej grundet vindmøllens forfald. Ejeren havde aftalt med militære minører at den skulle sprænges i luften og et dag blev fastsat. Folk stimlede sammen for at opleve dette "spektakulære festfyrværkert', men pludselig lød det fra mand til mand: "Binder har købt møllen!" . Industrimanden Georg Binder havde i sidste øjeblik købt møllen og fik restaureret den for et anseligt beløb. Møllen var blevet et vartegn for den nordre del af Kongens Lyngby mente han. Fabrikant Georg Binder forærede senere møllen til Frilandsmuseet, men først i 1937 indlemmedes den imellem Frilandsmuseet andre bygninger. I dag ligger Fuglevad mølle inde på museets område for enden af Museumsvej, der et vejstykke af den oprindelige Møllevej. Fuglevad vindmølle er den eneste bygning, der ligger in site. Resten af husene er nedtaget andre stedet i Danmark, Færøerne samt i Skåne, Halland og Blekinge og genopført på museets areal.

Fuglevad mølle. Foto 31.08.2020. Niels-Kristian Petersen

Fuglevad mølle. Foto 31.08.2020. Niels-Kristian Petersen

Møller Johan Jørgen Lund (1798- 1872), en kendt skikkelse i Kongens Lyngby, hvor familien Lund var ejere af Nordre og Søndre mølle. J.J. Lund overtog møllen i 1828 efter hans farbrors enke. Fuglevad var en vandmølle, der grundet mangel på vand og dermed energi, ikke levede op til møller Lunds forventninger, så han gik med planer om at opføre en vindmølle udelukkende som kornmølle. Han lod hurtigt efter overtagelsen af vandmøllen opføre en mølle vest for derfor på skåningen ned mod Mølleåen og Fuglevad. 1 1832 var Fuglevad vindmølle bygget; en såkaldt hollandsk mølle, hvor hatten drejes op i vinden. Den blev udelukkende brugt som kornmølle. Fra den nye mølle blev der op til Kongevejen anlagt en vej. En udsalgssted senere med en cafe, Fuglevad Cafe. Så en ny vej, Møllevej, fra Kongevejen forbi vindmøllen, videre ned til vandmøllen og et par enkelte huse i Fuglevad, Gudmanns Villa fra 1873 og Brede Pleiehjem fra 1863 . Brede Plejehjem, Møllevej 14 nu nedrevet, var skænket af J.E. Modeweg og hustru Anna til Lyngby Sogn.

Børnehjemmet lå nærmest for foden af Fuglevad vindmølle. De gamle bygninger fra vandmøllen er nedrevet.

Brede Pleiehjem og vandmøllen fra Ellested

Husvildebarakken lå på Brede Alle, Møllevej 14 Det blev nedrevet i 1972/73 altså kort tid efter, at Frode Kirk tog billedet. Grunden blev lagt ind under Frilandsmuseet, så det blev muligt at opføre udlængerne, stald og lade, som hørte til vandmøllen fra Ellested, ligger tæt ved Ørbæk mellem Nyborg og Ringe, der ses i forgrunden på dette foto. Frode Kirk (1918-2009) var arkitekt på Frilandsmuseets, da det blev besluttet at rive husvildebarakken ned, var en meget benyttet fotograf på museet.

Fuglevad. Møllevej 14. Brede Pleiehjem/Husvildebolig. Natmus.dk. Lb.nr. 255725. Fotograf Frode Kirk. 1972

Fuglevad. Møllevej 14. Brede Pleiehjem/Husvildebolig. Natmus.dk. Lb.nr. 255725. Fotograf Frode Kirk. 1972

Fuglevad vandmølle er en af de 9 møller langs Mølleåen. Her lå gården Møllestrup med tilliggende og tre kværne til at male korn. I en skattesag fra 1492 omtales møllen med navnet "Folevad". Fole betyder rådden, stikkende og mølledammen har sikkert lugtet meget grimt, når alle bladene under løvfaldet havnende i dammen og nedbrydningen startede.

Møllen tilhørte kronen, men ind på 1600-tallet var der flere private ejere. 1 1668 fik Henrik Ehm (1638-1701) skøde på møllen. Henrik Ehm store interesse var metallurgi, vel nærmest som alkymist/guldmager. Det gik da også helt galt for Henrik Ehm, der endte sine dage i et hus i Nyhavn, der selvfølgelig kom til at hedde "Guldmagerens Hus". I starten af 1800-tallet ejede møllerfamilien Lund fra Kongens Lyngby værket. Fra 1828 overtog Johan Jørgen Lund, der allerede kort tid efter i 1832 , hvor familien lod opføre Fuglevad vindmølle. En datter af J.J. Lund Sophie Amalie overtog sammen med manden møllerne i 1862 for at sælge det hele til J.C. Drewsen & Sønner i 1872.

En meget kort periode blev møllen ejet af familien Drewsen, Strandmøllen, der solgte den videre i 1873 mod, at der ikke fandt fremstilling af papir sted til L. Gudmann (1866-1929), der var dattersøn af J.C. Modeweg på Brede Værk. Først byggede L. Gudmann villa Folevad i 1873 og sammen med G.F. Hamann (1838-1918) den nuværende røde møllebygning i 1874. Det traditionelle vandhjul blev erstattet af en turbine, som var det sidste nye på energifronten. De oprettede firmaet "Københavns Læderfabrik", hvor der blev fremstillet kunstlæder, et nyopfundet produkt, som blev en stor eksportartikel.

Igennem årene forskellige ejere og produktioner fra vaskeri, lettere industri, maskinværksted og forkromningsanstalt. Fra 1984 ejet af Lyngby-Taarbæk Kommune og brugt til møder og kurser.

Næsten samme sted 31.08.2020. Foto Niels-Kristian Petersen

Næsten samme sted 31.08.2020. Foto Niels-Kristian Petersen

Partifra Fuglevad. Ukendt udgiver. Ukendtfotograf. Postkort. Ca. 1910. Privat samling. Fotografen har ryggen mod L. Gudmanns villa og ser mod nord. Drenge med deres fine cykler samt de sommerklædte personerne på fortovet på Brede Alle. Bag de to kvi…

Partifra Fuglevad. Ukendt udgiver. Ukendtfotograf. Postkort. Ca. 1910. Privat samling. Fotografen har ryggen mod L. Gudmanns villa og ser mod nord. Drenge med deres fine cykler samt de sommerklædte personerne på fortovet på Brede Alle. Bag de to kvinder på fortovet ind til venstre lå Brede Plejehjem Købmand i vestenden af Møllevej IO. Huset bevaret i dag. Privat beboelse. Til venstre i billede fornemmes, hvor Møllevej møder Brede Alle.

Cafe “Fuglevad Mølle" ved Landbrugsmuseet Lyngby med adresse på Museumsvej i 1924. Postkort. Ukendt udgiver og fotograf

Cafe “Fuglevad Mølle" ved Landbrugsmuseet Lyngby med adresse på Museumsvej i 1924. Postkort. Ukendt udgiver og fotograf

Fuglevad vindmølle. I baggrunden ses den nyanlagte Fuglevadsvej og de første nybyggede villaer på udstykningen fra Sorgenfrigård Hulvejen er i dag afbrudt iforbindelse med oprettelsen af Frilandsmuseet var oprindelig et stykke af vejen fra Bondebyen…

Fuglevad vindmølle. I baggrunden ses den nyanlagte Fuglevadsvej og de første nybyggede villaer på udstykningen fra Sorgenfrigård Hulvejen er i dag afbrudt iforbindelse med oprettelsen af Frilandsmuseet var oprindelig et stykke af vejen fra Bondebyen i Lyngby, som ved Brede stødte til landevejen mod Gl. Holte og Nærum, nuværende Bredevej, Skodsborgvej og Attemosevej, der ved Vangeboled forenedes med "Kulsviervejen"fra Lyngby over Lundtofte og Nymølle.

 

Fastelavn – en gammel fest

Af Kokkepigen

Brughel.jpg

Lige nu befinder De, kære læser, Dem sikkert i Fasten, de 40 dage før påsken, hvor man skulle spæge sit legeme på alle måder gennem afholdenhed fra kød, fede spiser og hvidt brød, ja selv kødets lyster skulle helst afsværges. Men før fasten starter, skal der siges farvel til alt det, som må undværes. Der er en grund til, at det længere sydpå hedder Carnevale – det betyder Farvel til kødet. Man overgav sig dog ikke uden kamp, en kamp mellem karneval og faste.  Som De sikkert har regnet ud, er det en katolsk fest, som er blevet afholdt også efter reformationen. Nok ikke altid med præsternes velsignelse, men den var så indgroet i bondens år, at den vedblev at blive fejret. 

I dag har De, kære læser, sikkert en kalender at slå festdage og fødselsdage op i. Det kunne de færreste bønder gøre, derfor havde de huskevers. Det kunne lyde således:

Vil Du vide med liden Umag,
Første Nye efter Kyndelmissedag
Første Onsdag derefter kommer
Da haver Du Faste med Kuld og Hunger

Tøndeslagning.jpg

Hvad fortæller dette vers os i dag? Nye er første nymåne efter Kyndelmisse, som falder den 2. februar. Endnu længere tilbage, i hedensk tid, var denne nymåne indledningen til Goa måned, hvor foråret starter. Februar hed også tidligere Blidemåned, lyset er ved at komme tilbage, og selvom det stadig er hundekoldt, er det nu, man begynder at forberede forårets komme. Fasten starter den første onsdag efter nymåne, men før det skal der fejres fastelavn. Flæskesøndag starter festlighederne, så kommer Fastelavnsmandag og Hvide Tirsdag, før fasten starter med Aske-Onsdag, onsdag i verset. 

Nu er fastelavnsfesten blevet en skygge af sig selv, kun fejret af børn og barnlige sjæle, men sådan var det ikke tidligere. Her red eller gik karlene gennem landsbyen og besøgte alle gårde på vejen. Festligt har det været at se på, når de udklædte ryttere red gennem byen, måske med en ”stodder” og en ”kælling” forrest. De blev beværtet på det mest splendide på vejen, så til sidst har det nok været særlig festligt at iagttage dem. Der blev sluttet af ringridning og at ”stikke til stråmand”, fornøjelser, som oprindeligt hørte til middelalderens og renæssancens ridderturneringer, hvor adelen skulle bevise deres færdigheder med lansen. Tøndeslagning, til tider med en levende kat i tønden, hørte også med. Der blev sluttet af med et ordentligt gilde, hvortil karlene leverede øllet og pigerne æggesøbe, varmt øl med æggesnaps. 

Fastelavns_Spil.jpg

I byerne blev der også løbet fastelavn, også længe efter reformationen havde sat en stopper for fasten. Det blev i 1700-tallet til maskerader, som de stadig finder sted længere sydpå, bl.a. i Venedig. Det var en mulighed for at klæde sig ud og blive en anden en dag eller to, så den rige kunne blive stodder og den største karl i sognet en gammel kælling. Jeg er sikker på, at De, kære læser, til tider også har ønsket at blive en anden og slå gækken løs, om det så kun er for en enkelt nat.

Som De nok kan regne ud, var den gamle fastelavn ikke velkommen i alle kredse. Salig Vilhelm Beck, medstifter af Indre Mission og præst i Ubby omkring 1850, havde ikke mange venlige ord om skikken. Han skrev: ”Fastelavnen er den værste Tid i Aaret, da kunne man sige, at Fanden er ret løs. Fastelavnsmandag kom Unge ridende i stor Skare med ”en Stodder” og ”en Kælling” i Spidsen. ”Stodderen” udpyntet paa det voldsomste med Fjer og Baand, ”Kællingen”, en Karl i Fruentimmerklæder, og hele Skaren udpyntet med Pigernes stærkt farvede Huebaand; de red ind i alle Gaarde, dansede og tiggede Æg og Penge til Gildet.” Jeg er sikker paa, at De, kære Læser, som jeg gerne ville have nydt synet af Karlene og Pigerne, når de red gennem landsbyen og måske være med til gildet bagefter, som kunne resultere i løsgående heste og drukne karle, som var faldet af hesten. 

Måske undrer De dem nu over, hvor børnene er blevet af? De er der stadig, som de hele tiden har været det, en del af festlighederne fra begyndelsen til slutningen. De har set, hvad der er foregået, og da fastelavnen i løbet af 1800-tallet ikke længere blev fejret af alle, huskede børnene dem. De klædte sig ud, slog katten af tønden og blev kattekonge og kattedronning. Den gamle skik med et fastelavnsris, pyntet med papirsblomster, blev til vores fastelavnsris, som også er pyntet slik og legetøj. Det festlige optog gennem byen er blevet til udklædte børn, som går fra hus til hus og synger fastelavnssangen ”Boller op, boller ned” for slik eller fastelavnsboller. Selv denne skik er nu næsten forsvundet, og er blevet afløst af Halloweens Trick or Treat i efteråret. Ligesom fastelavn er halloween oprindeligt en katolsk fest, Alle Helgens Aften, hvor man mindes de døde, som i denne nat er tæt på menneskene. 

Kokkepigen

Kokkepigen

Jeg vil afslutte dette mit lille causeri med en gammel opskrift på fastelavnsboller. Det fine hvide brød hørte fastelavn til, enten som krydrede fastelavnsboller eller som fastekringler eller -strutter. De kunne blive solgt af kagekoner til gilderne, så måske De, kære læser, kunne tænke dem at være kagekone i deres familie og prøve at fremstille Madam Mangors Fastelavnsboller efter en opskrift fra 1842:

Når 3 æg er pisket godt med 70 g sukker, røres 185 g smør i (husk at holde bundfald tilbage). 50 g gær opløses i ½ l lunken sødmælk. Derefter røres 1 kg hvedemel i, og når den er blevet for hård til at røre, æltes med hænderne, indtil dejen slipper disse og fadet og øjner sig indvendigt (dvs. der er dannet luftbobler i dejen – så det kræver en del æltning), hvorefter den sættes til hævning et lunt sted. Når den er hævet, æltes den godt og hurtigt med 250 g rosiner, 50 g sukat eller appelsinskal, kardemomme og evt. kanel. Dejen formes til boller, hæver og bages straks ved 210 grader.


     


Følg Frilandsmuseet på de Sociale Medier

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyhederne tidligt. 
Det kan være nyheder som coronanedlukning, men også nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a. 
Og ikke mindst bliver der jævnligt lagt en masse fine stemningsbilleder op og der er mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: