NYT 1 - februar 2022

 

NYT FRA FORMANDEN

 

Nu lysner det igen! Dette både i ordets egentlige forstand fordi dagene bliver længere, og i overført betydning, da det - i hvert fald i skrivende stund - ser ud som om diverse restriktioner for vores færden er ved at se sin afslutning. Som i mange andre tilfælde Det gælder i hvert for museet som igen har kan åbne, og således åbner igen i vinterferien, og har åben alle dage den 12. februar - 20. februar fra 10-16. Herefter er museet åbent i weekender fra 10-16 indtil den egentlige sæsonopstart. På alle Vennernes vegne og alle andre besøgene på museet håber vi, at dette hermed bliver begyndelsen til mere normale tilstande

Apropos normalitet holder vi generalforsamling i Frilandsmuseets Venner den 28. april kl. 19.00. Generalforsamlingen løber af stablen i Pavillonen i Frilandsmuseets Restaurant. Vi følger således igen vores vedtægter, og holder generalforsamlingen inden udgangen af april.

Vi forventer at der i de kommende måneder vil komme en opdateret kalender, hvor eventuelle arrangementer dedikeret til Vennerne vil fremgå.

De seneste år har vi doneret ganske mange midler til museets aktiviteter. Dette år bliver ingen undtagelse. Vennernes bestyrelse har besluttet, at selskabet donerer 215.000 til museet i forlængelse af afslutningen af regnskabet for 2021, selve regnskabet kan ses på vores hjemmeside www.frilandmuseetsvenner.dk. Budgettet ligger også på hjemmesiden. Og som det ses af budgettet forventer vi også i 2022 at fortsætte med pæne donationer til museet. Så derfor! Både fordi man som medlem af Frilandsmuseets Venner opnår mulighed for flere gange om året at kunne deltage i eksklusive oplevelser samt fordi man er er med til at støtte museet, er der alt mulig grund til at fortsætte sit medlemskab, og i øvrigt sprede det gode budskab om muligheden for medlemskab.

I kan se indkaldelsen til generalforsamling andetsteds i dette nyhedsbrev.

Vel mødt på museet.

P.B.V.

Jes Damsted
Formand

 

Åbningstider  

Det er også vores store fornøjelse at kunne åbne porten til museet tidligere end vi plejer. Traditionen har altid været at museet er lukket mellem jul og påske, men vi vil gerne give vores gæster muligheden for at besøge museet i vintermånederne. Museet åbner derfor den 12. februar og der vi være åbent til og med den 20. februar fra 10.-16.00. Herefter vil museet være lukket mandag-fredag og åbent lørdag-søndag. Til påske åbner museet også i ugedagene og der vil være åbent alle dage undtagen mandag frem til efterårsferien med få undtagelser. Du kan altid finde åbningstiderne her: https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet-det-gamle-danmark/praktisk-information/

Vi håber, at I vil støtte op om udvidelsen af vores åbningstider og tage hele familien med på Frilandsmuseet, så vi forhåbentligt kan holde fast i og blive ved med at åbne museet yderligere i fremtiden. 

Museets nordlige indgang på I.C. Modewegsvej åbner først til påske. I vinterferien og i de efterfølgende weekender vil det kun være hovedindgangen på Kongevejen 100, der er åben. 

 

Regnskab



Regnskabet for 2021 og budgettet for 2022 kan nu ses på hjemmesiden.

 

SELSKABET FRILANDSMUSEETS VENNER
GENERALFORSAMLING

I henhold til vedtægterne indkaldes hermed til Generalforsamling til afholdelse:

Torsdag den 28. april 2022 kl. 19.00
i Frilandsmuseet - Det gamle Danmarks Restaurant Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby

Dagsorden

  1. Valg af dirigent og referent

  2. Bestyrelses beretning

  3. Fremlæggelse af regnskab til godkendelse

  4. Fremlæggelse af budget til godkendelse og fastsættelse af kontingent for det efterfølgende år

  5. Indkomne forslag

  6. Valg til bestyrelsen (jf. vedtægtens § 7)

  7. Valg af revisor (hvert andet år)

  8. Eventuelt


Ad pkt. 1: Bestyrelsen vil på generalforsamlingen foreslå Advokat Uffe Thorlacius som dirigent

Ad pkt. 3: Regnskabet foreligger tilgængeligt her. 

Ad. pkt. 4: Forslag til budget foreligger tilgængeligt her.

Bestyrelsen foreslår uændret kontingent for det kommende år (2023).

Ad. pkt. 5: Bestyrelsen gør opmærksom på, at eventuelle forslag som ønskes behandlet på generalforsamlingen normalt skal være tilgået bestyrelsen senest 14 dage inden generalforsamlingen.

Ad. pkt. 6: På genvalg Henrik Brade Johansen, Uffe Thorlacius, Trine Irmang Østengaard. Niels Larsen genopstiller ikke. 

Ad. pkt. 7: Revisionen vælges for 2. år ad gangen. Senest blev Revisionsfirmaet Christensen Kjærulff valgt på Generalforsamlingen 2021 for årene 2021 og 2022. der skal således ikke foretages valg af revision før ved generalforsamlingen i 2023.

Eventuelle coronarestriktioner på tidspunktet for generalforsamlingens afholdelse vil naturligvis skulle iagttages. 

 

Fastelavn på Frilandsmuseet i vinterferien 

For første gang i mange år (måske nogensinde) kan Frilandsmuseet allerede skyde sæsonen i gang i vinterferien (12.-20. februar). Hver dag i ferien byder vi på tøndeslagning, ringridning med kæpheste, klovne-show og fastelavnsomvisninger. Der vil også være værksteder hvor gæster kan lave fastelavnsris, -masker og -hatte.  Vi vil nemlig gerne slå et slag for fastelavn og de mange fantastiske traditioner, der efterhånden er ved at gå i glemmebogen.  

Se hele fastelavnsprogrammet på: https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet-det-gamle-danmark/det-sker/vinterferie-fastelavn/ 
(ændringer i programmet kan forekomme) 

Boller op, boller ned, boller i din mave

Fastelavnsboller er blevet en populær spise og populariteten er særligt vokset i disse coronatider med nye bagerier, der byder på alt fra svenske Semlor til kunstneriske japansk inspirerede kreationer. Det har fået os til at tænke over fastelavnsbollens historie. Vi satte derfor vores historiske madekspert til at lede efter opskriften på den oprindelige fastelavnsbolle. Hun har fundet opskriften og i weekenderne i vinterferien (12.-20. februar) kan du tage en tur forbi herregårdskøkkenet og smage vores bud på den oprindelige bolle. Hvis den er lidt for kedelig efter nutidens standard, så byder vi selvfølgelig også på en mere moderne mormor-version, der kan købes i museets landkiosk. Man kan også pynte sin egen bolle med glasur og krymmel, så den bliver ekstra festlig.

 

fastelavn: maskeradens historie

Af Inge-Mette Petersen

Fastelavn er i dag næsten kun børnenes fest. Kun enkelte steder har de gamle skikke holdt sig, med ringridning og nabobesøg – og her ofte som en genoplivning af gamle skikke, som næsten var glemt. I sin oprindelige skikkelse var fastelavn en fest for voksne, med udklædning med masker og tøndeslagning. Sådan var det indtil 1800-tallet, men med de nye tider forsvandt også de gamle skikke langsomt.

Striden mellem fastelavn og fasten

Fastelavnsridt

Som navnet antyder, hører fastelavn den katolske fastetid til. Den indleder de 40 dages faste før påske. Og det var en festlig indledning, med masser af mad og øl, som det hører til i tiden før den triste faste. Hver egn havde sine særlige skikke, og nogle steder kunne fastelavnsgilderne vare hele ugen. I løbet af ugen kunne man ”løbe fastelavn”, ride fastelavn og slå katten af tønden, holde store ungdomsgilder og generelt more sig. Børnene kunne rise forældrene op med et fastelavnsris og blive belønnet med fastelavnsboller. Men noget adskilte fastelavn fra andre fester. Det var her, man kunne klæde ud, tage maske på og fortælle nogle sandheder, som ellers var ilde hørt. Bonden blev konge og kongen blev bonde for en dag eller en aften. Konerne kunne for en dag spænde hestene for vognen og tage på kro. Og med til optoget, når mændene red fastelavn, var altid en stodder, en kælling og en bajads. 

Ikke alt ville blive accepteret i dag. I 1604 stod 3 unge mænd anklaget for at have kastet med knive i stedet for bolde gennem en ring i forbindelse med fastelavn. Det har alligevel været for farligt for øvrigheden, så de havnede for Ribe Ting. De var klædt ud til fastelavn som blebørn: Niels med en ble om lænden, Jakob i en kort, rød ulden skjorte og Hans udelukkende i ”det, hvormed hans ansigt var formummet”(1) – dvs. nøgen bortset fra en maske. I en tid, hvor kroppen næsten altid var skjult, kunne det faktisk være en forklædning. De blev dømt for knivkast – og så har det nok været en særlig ydmygelse at de nu var kendt af all. 

Worth Butterfly dress

Udklædning og den deraf følgende frivolitet, for ikke at tale om den store mængde af øl og brændevin, som også hører det at løbe fastelavn til, har ikke altid være populær. Det samme gælder fastelavns nære familie, maskeraden, som Holberg skriver om. Den havde sin storhedstid i 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet, indtil den bliver forbudt med pietismen. Christian den 7. genopliver den igen i 1766 – og det er ikke en tilfældighed, at det er en kongelig som går forrest. Et kostume til en maskerade har altid været dyrt, og tit er det blevet lejet, så man ikke skulle investere en formue for en enkelt aftens fornøjelse. Maskerader var indtil 1803 udelukkende private fester – undtagen på Det Kongelige Teater, som havde monopol på at udbyde fornøjelsen til det almene publikum. Maskeraden er en byfornøjelse, men det forhindrer ikke, at bondedragten er en del af udklædningen, som den også var blandt de kongelige i 1600-tallet. Maskeraden fortsætter langt op i tiden som kostumeballer, som også store modehuse som House of Worth kunne levere udsøgte dragter til. 

Maskeringen, hvor det bliver muligt at være en anden for en tid, har altid været populært. Maskering hører til fastelavn, men det var ikke det eneste tidspunkt på året, hvor man kunne tage maske på. Julen havde sin julebuk, som gik rundt til gårdene og underholdt i julestuerne. Helligtrekongers aften kunne man møde de hellige tre konger på vej til stalden for at møde Jesusbarnet med den store ledestjerne i båre i spidsen af optoget, som kunne omfatte skikkelser fra hele juleevangeliet. De fleste steder er de gamle skikke til helligtrekonger og fastelavn, hvor også voksne deltager, forsvundet. Enkelte steder findes de stadig, men som med alle traditioner er det ikke til at sige, hvor gamle de er. Skikke og traditioner er som sand, i det øjeblik man prøver at fastholde dem, forsvinder de mellem fingrene på en.

Inge-Mette Petersen
Foto: Linnea Cecilia

I dag er Halloween blevet den tid på året, hvor især børnene klæder sig ud. Der er også kommet nye muligheder for at tage dragter på og rejse til en anden tid eller et andet sted, klædt som viking, middelalderkone eller bønder. Det kan være i form af reenactment, hvor kodeordet er autencitet. Dragten og tilbehøret skal komme så tæt på tid og sted, som det er muligt. Hvis vægten i stedet lægges på historien, som bliver fortalt, og dragten og udstyret skal svare til historien, er det rollespil eller larp – Live Action Role Play. Det ene er ikke bedre eller mere værd end det andet, det er to forskellige former. Og både reenactment og rollespil er også for voksne, med voksne temaer og voksne erfaringer. Fastelavns og maskeradernes maskespil og frivolitet er stadig en del af den virkelighed, vi bevæger os i. 

Vil man læse mere om fastelavn både før og nu, kan det ske i ”Maske og forklædning”, redigeret af Inge Adriansen og Carsten Bregenhøj, udgivet 2014 af Århus Universitetsforlag.

 1) Kaivola-Bregenhøj, !.: Masker og er11111os (i Masker og forklædning)


Registrering af e-mailadresser


Vi har stadig en lille del medlemmer der ikke har registreret deres e-mailadresser. Det betyder, at indbydelser til arrangementer, nyhedsbreve og anden information aldrig når ud til de medlemmer. Man kan registrere sin mailadresse ved at klikke på knappen nedenunder.

Udfyld de stjernemarkerede felter og sæt hak i ”allerede medlem”, så sender vi fremover al korrespondance på mail. 

 

Butikken på frilandsmuseet

I løbet af 2021 fik butikken en makeover. Der kom ny disk, reol og ikke mindst en ny butiksansvarlig. 

I butikken kan der købes smukke natkjoler, legetøj, the, slik, vinpropper og meget, meget mere. 
https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet-det-gamle-danmark/frilandsmuseets-butik/

Tilbud til medlemmer af Venneforeningen

Medlemmer af Frilandsmuseets Venner får rabat ved køb af Anna og Ester – to vinpropper lavet af genbrugt tømmer fra galeasen Anna Møller.

Anna og Ester er fremstillet af genbrugt tømmer fra Nationalmuseets galease Anna Møller, som tidligere hed Ester. Galeasen er et typisk eksempel på den skibstype, som var almindelig i dansk fragtsejlads i 1800-tallet. Den danske fragtsejlads med træskibe udsprang af den såkaldte bondesejlads med små jagter, som var så almindelig i 1700-tallet. I 1800-tallet blev de sejlende bønder til egentlige søfolk og de skiftede deres jagter ud med de større galeaser og skonnerter. Frilandsmuseets skipperhus fra Fanø repræsenterer livsformen hos 17- og 1800-tallets sejlende bondeskippere.

Anna og Ester er fremstillet i henholdsvis bejdset og ubejdset egetræ, kernelæder og kork.   

Skibsmusene Anna og Ester.
Eksklusiv og bæredygtig vinprop i egetræ

De søde mus koster normalt 300 kr. men mod fremvisning af medlemskort til Frilandsmuseets Venner kan de anskaffes for 250 kr.

OBS!
Derudover får man som medlem i Frilandsmuseets venner altid 10 % rabat, mod fremvisning af medlemskort. Rabatten på de 10% kan dog kun opnås i den fysiske butik på Frilandmuseet og ikke i Nationalmuseets webshop. 

Det er ikke alle varer der kan fås både i butik og webshop. 


Inspiration til din sommerferie

Husk, at du som medlem af Frilandsmuseets Venner ikke alene har gratis adgang til Frilandsmuseet, men at du også har adgang til rabatter og til gratis entre til følgende museer i de nordiske lande:

 

Følg Frilandsmuseet på de Sociale Medier

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyhederne tidligt.
Det kan være nyheder som coronanedlukning, men også nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a.
Og ikke mindst bliver der jævnligt lagt en masse fine stemningsbilleder op og der er mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: