NYT 2
Maj 2024

 

Nyt fra formanden


Kære Frilandsmuseets Venner,

Solen skinner, dyrene har unger, og sommeren står for døren med forhåbentlig mange gode stunder på Frilandsmuseet, hvor vi i første omgang er inviteret til en smug-åbning af det nye Frøsnapperunivers den 27. juni.

I bestyrelsen har vi haft fornøjelsen af at byde velkommen til tre nye medlemmer, som blev valgt ind på generalforsamlingen 17. april 2024: Irene Edelgaard, Christian Guldager og Lars Heide, som alle præsenterer sig senere i nyhedsbrevet. Derudover blev Jørn Unnerup, der har fungeret som kasserer siden august 2023 optaget i bestyrelsen.
Referatet fra generalforsamlingen er tilgængeligt her: Regnskab — Frilandsmuseets Venner

Desværre byder sommeren også på en trist nyhed: Som det fremgår af museumschefens klumme nedenfor har museet meddelt os, at fra næste sæson vil medlemmer af Frilandsmuseets Venner ikke længere have gratis adgang til museet, men må købe årskort som alle andre. Det er naturligvis en afgørende ændring for os, så bestyrelsen træder sammen og drøfter forskellige scenarier for foreningens fremtid, som vi fremlægger på en EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING DEN 3. SEPTEMBER efter foredraget om andelstiden. 
Hvis du har ideer eller forslag til, hvordan Frilandsmuseets Venner fremover kan fungere som værdifuld støtte for Frilandsmuseet, så send os gerne en mail på info@frilandsmuseetsvenner.dk 

Flere af jer har henvendt jer med spørgsmål om adgang gennem indgangen nord for museet. Den er lukket frem til 29. juni på hverdage, og man må derfor benytte hovedindgangen. Årskortholdere kan gå gennem møllen med kort, men det har desværre ikke været muligt at finde en løsning, der giver samme adgang med vennekortet. 


Henrik Brade
Formand for bestyrelsen af Frilandsmuseets venner

 

Nyt fra museumschefen


Kære Venner af Frilandsmuseet

På museet glæder vi os over, at smukt udendørs vejr endelig har indfundet sig. En skøn pinse med fokus på vores mange dyr er vel i hus, med dejligt mange glade gæster på besøg. Fra februar til april har vejret ikke været så venligt stemt, som man som udendørs museum kunne ønske sig – det har betydet færre gæster, end vi havde forventet. Men vi har mange gode ting i vente i resten af 2024, så vi er fulde af fortrøstning. Den 16. juni er der Dansk Mølledag og den 23. og 24. juni sætter vi fokus på Sankt Hans traditioner. I de frivillige laug er vi ved at sætte mere fokus på formidling fra de frivillige, ved at centrere laugene i tre centre – Den fynske landsby, Herregården og Frøsnapperbyen.

Vi arbejder os også henimod, at formidlingen som minimum vil finde sted onsdage og søndage, mhp., at vi enklere kan kommunikere til gæster hvor og hvornår man kan møde vores frivillig laug. I skolernes sommerferie lægger vi for andet år fra land med Emil fra Lønneberg, hvor museets svenske gårde får besøg af Astrid Lindgrens klassiske fortællinger om den svenske skarnsdreng og alle hans unoder. Den helt store slutspurt er i gang ift. at færdiggøre Frøsnapperbyen og vi glæder os helt enormt til at klippe snoren og byde velkommen den 14. juli til et 18.000 m2 stort kulturhistorisk lege- og oplevelsesunivers, der hylder den ikoniske danske børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaards finurlige forfatterskab. Hvis I har lyst til en forsmag byder vi på rundvisning for Frilandsmuseets Venners medlemmer den 27. juni kl. 9. 

En større ændring for jer medlemmer af støtteforeningen vil være, at I fra 1. januar 2025 ikke længere vil have fri adgang til museet. Baggrunden for beslutningen er, at vi fra museets ledelse er blevet opmærksomme på, hvor mange ressourcer det kræver fra museets side, at administrere og håndtere medlemskortene.

Det giver ikke mening, når vi har årskort som giver samme adgang til Frilandsmuseet. Vi ønsker også i øget grad at fokusere vores kræfter på aktiviteter og formidling, som flere kan have glæde af og det vil derfor være programmet for almindelige gæster og årskortholdere, som vil få vores primære opmærksomhed, når vi udvikler nye tiltag. Vi vil fortsat tilstræbe, at stille museet til rådighed for ca. 3 arrangementer om året for medlemmerne af Frilandsmuseets venner.

Vi har meddelt ændringen til foreningens bestyrelse, og vi har forståelse for, at bestyrelsen nu arbejder hen imod at indkalde til ekstraordinær generalforsamling mhp. at fastsætte et kontingent som afspejler, at der ikke vil være fri adgang til museet fra 1. januar 2025.    


Med ønsket om en dejlig sommer – og forhåbentlig mange skønne timer på vores dejlige museum.

Henriette Dudek Povlsen

 

Præsentation af
nye bestyrelsesmedlemmer


Christian Guldager

Jeg er 70 år og pensionist siden 2021. Jeg har arbejdet mange dejlige år i henholdsvis hotelbranchen med salg, markedsføring og konsulentbistand og senere som selvstændig med virksomhed i møde- og eventbranchen. Virksomheden udgav bl.a. magasiner og udarbejdede analyser, bookingservice, drev flere websites, udviklede og afviklede mange forskellige store og mindre events.

 Nu nyder jeg at passe haven, opleve Danmark og Europa, lave god mad og gå ture i skoven med min kone. Turene ender ofte på Frilandsmuseet. Desuden er jeg frivillig mentor for ledige i Rudersdal Kommune, hvor jeg hjælper ledige med (igen) at få troen på sig selv – og komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Jeg har været medlem af Frilandsmuseets Venner i mange år og holder umådelig meget af museet, som jeg synes formidler viden om vores fortid på en rigtig god og hyggelig måde. 


Irene Edelgaard

Jeg er 68 år og har været pensionist siden sommeren 2023. Jeg er cand.pharm. og har, siden jeg afsluttede min uddannelse, arbejdet i Miljøstyrelsen inden for forskellige fagområder og med forskellige funktioner. Først med kemikalier, siden med jordforurening, dernæst med diverse serviceopgaver, herunder information og kommunikation og de sidste år med Erhvervsområdet.

Min mand og jeg boede mange år med vores 3 børn i Gadevang nord for Hillerød, men flyttede for 6 år siden til Ørholm, hvor vi glæder os over at bo tæt på både natur og kultur og ofte har vores 2 børnebørn med på Frilandsmuseet. Meget af min fritid bruger jeg desuden i vores fritidshus, et tidligere skovløberhus, på Bornholm.


Lars Heide                                                                                                       

Jeg er 74 år og uddannet historiker. Jeg kom som barn og ung meget på den gård, som min morfar drev i et halvt århundrede, og hvor jeg var med til arbejdet med dyrene og i marken. Jeg nyder at besøge Frilandsmuseets bidder af det gamle landbosamfund og opleve dem sammen med min kone og mine børn og børnebørn. Jeg vil gerne være med til at give andre tilsvarende gode oplevelser.

I min professionelle fortid var jeg bl.a. ansat på et gymnasium og de sidste mange år på CBS.

 

Kommende arrangementer i Venneforeningen

 
 

Snig-præmiere i Frøsnapperbyen for Frilandsmuseets Venner
27. juni 9:00-10:00


Midt i juli åbner Frilandsmuseets store børnesatsning ’Frøsnapperbyen’, som har været nogle år undervejs. Den 27. juni vil Peter Darger og Laura Enstrøm fra Frilandsmuseet vise Venneforeningen rundt bag kulisserne til den nye satsning, der skal være med til at styrke børns leg, fællesskaber og kreative oplevelser. Mødested er porten for enden af Højskolevej.

Bonden i stationsbyen
3. september 17:00


Hvordan var livet i de små stationsbyer, der voksede frem over hele Danmark i slutningen af 1800-tallet, og som i dag er ved at forsvinde? Tag med tilbage til andelstiden og hør, hvilke nye muligheder, stationsbyerne skabte på landet. Museumsinspektør og samlingskoordinator Rikke Ruhe fra Nationalmuseet fortæller om andelstiden, herunder om de særlige sociale grupper i småbyerne, deres indbyrdes forhold og hierarkier, som blandt andet kom til udtryk gennem omgangsformer, i boligen og i folks personlige engagement i foreninger og bestyrelser.

 

Arrangementer på Frilandsmuseet 2024
I HØJDEPUNKTER


Aktiviteterne er i fuld gang på Frilandsmuseet. Der er fokus på den kommende åbning af Frilandsmuseets store børnesatsning ’Frøsnapperbyen’, samt andre større arrangementer såsom Emil fra Lønneberg i sommerferien og høstmarked i efteråret. Vi kigger her på nogle af højdepunkterne, der vil være i Frilandsmuseets arrangementskalender det kommende år. 

Frilandsmuseets Børneværksted

Frilandsmuseets lancerer i år som noget nyt ’Frilandsmuseets Børneværksted’. Her har vi fokus på gamle håndværk og sysler, hvor børn og voksne kan prøve kræfter med forskellige materialer og teknikker. Vi laver bl.a. et snitteværksted, et lerværksted og et farveværksted. Børneværkstedet vil have åbent i de perioder, hvor der ikke foregår andre arrangementer på Frilandsmuseet. Du kan følge med på hjemmesiden, hvilke værksteder du kan besøge på hvilke datoer. 

Frøsnapperbyen åbner

D. 14. juli 2024 åbner Frilandsmuseets store børnesatsning ’Frøsnapperbyen’. Alle er inviteret til den store åbningsfest med teater, balloner, sjov og ballade. Frøsnapperbyen har været et projekt, der har været nogle år undervejs, og vi glæder os til at åbne op for en helt ny del af Frilandsmuseet for vores gæster. 

Udvidet juleåbningsdage

Som noget helt nyt i 2024 holder Frilandsmuseet åbent i juledagene. Vores gæster vil derfor have mulighed for at besøge museet d. 22.-26. december, hvor vi vil have åbent fra kl. 10-14. Så kom og se det traditionelle teater ’Drillenissen’, spis æbleskiver, drik et glas glögg og mærk juleroen sænke sig over dig og dine kære til en hyggelig gåtur i Frilandsmuseets smukke omgivelser i juledagene. 

Ovenstående er blot et udsnit af kommende arrangementer, og der sker selvfølgelig meget mere på Frilandsmuseet i løbet af det kommende år. Hvis du vil læse mere om kommende arrangementer, kan du altid følge med på Facebook, Instagram eller Frilandsmuseets hjemmeside.  

 

Inspiration til sommerture

Husk, at du som medlem af Frilandsmuseets Venner ikke alene har gratis adgang til Frilandsmuseet, men at du også har adgang til rabatter og gratis entre til følgende museer i de nordiske lande:

Kulturen i Lund. Til venstre i billedet ses præstegården fra Västra Vrams, som i dag ligger på frilandsmuseet Kulturen i Lund. Kulturen i Lund er et museum, fyldt med kulturhistoriske huse og havemiljøer, der formidler livet på land og i by fra middelalderen og frem til 1930’erne. 

Se, hvad der i øvrigt sker af spændende aktiviteter på museet. Klik nedenfor.

 

FRILANDSMUSEETS NYHEDSBREV

Husk at Frilandsmuseet også har et nyhedsbrev man kan abonnere på. Læs det her og tryk på subscribe:

 

FØLG FRILANDSMUSEET PÅ DE SOCIALE MEDIER

Ved at følge museet på de sociale medier, får man nyheder om aktiviteter, arrangementer o.a. tidligt, og der bliver jævnligt lagt fine stemningsbilleder op.
Desuden er der mulighed for at stille spørgsmål eller kommentere på billederne.

Vi kan følges på: